În plus, parlamentarii PNL i-au cerut preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ca, în eventualitatea în care cererea DNA este respinsă, ea să fie totuşi publicată în Monitorul Oficial – ceea ce nu s-a întâmplat în situaţia lui Dan Şova. Disputa a devenit atât de puternică încât unul dintre senatorii liberali, Cristian Bodea, a cerut demisia lui Tăriceanu de la conducerea Senatului. „Mulți pot citi legi, dar nu toți le pot interpreta”, a fost replica lui Tăriceanu.

„Procedura legală”, decisă prin vot

Până la urmă, preşedintele Senatului a recurs la un gest fără precedent: i-a invitat pe parlamentari să decidă prin vot „procedura legală” de ridicare a imunităţii lui Vâlcov. „Pentru ca această dispută să nu fie tranşată, aşa cum unii au încercat să invoce, de preşedinte, cu toate că eu nu am tranşat această chestiune, vă dau posibilitatea dumneavoastră, plenului, să se exprime”, a spus Tăriceanu. În consecinţă, senatorii au votat să se aplice prevederile articolul 173, din Regulamentul Senatului, care a fost modificat, marţi, prin hotărârea nr. 25, şi care a fost deja publicat în Monitorul Oficial. Urmare a acestui vot, ridicarea imunităţii lui Vâlcov putea fi decisă de majoritatea simplă, adică jumătate din cei prezenţi. Totuşi, la vot, nu au mai fost dubii: 106 senatori au fost „pentru” şi doar 29 „împotrivă”. Vâlcov a lipsit de la ședință, fiind la Înalta Curte, dar, potrivit liderului senatorilo PSD, Ilie Sârbu, chiar dacă ar fi fost prezent nu ar fi dorit să ia cuvântul în apărarea sa. Între timp, pe Facebook, președintele Klaus Iohannis scria că înțelege „supărarea oamenilor” pe mulţi dintre cei aleşi să-i reprezinte în Parlament, care-i sfidează, dar „în democrație” nu poți rezolva un abuz prin alt abuz”.

Aseară, la închiderea ediției, se aștepta arestarea lui Vâlcov.

A adus tablourile la DNA

Fostul ministru de Finanțe, senatorul Darius Vâlcov (PSD), a predat procurorilor DNA alte 47 de tablouri, pe lângă cele peste 100 de opere de artă ridicate deja de anchetatori. Tablourile predate au fost inventariate și predate unui muzeu. Potrivit referatului DNA din acest caz, mai mulți apropiați ai lui Vâlcov au dat declarații împotriva acestuia. Este vorba chiar de omul său de încredere, fostul său șofer, Lucian Șușală, care a explicat cum funcționau firmele controlate de senator prin intermediul unor interpuși. Acesta a recunoscut toate convorbirile telefonice în care a fost înregistrat. Finii lui Vâlcov, Andra și Daniel Bărbulescu- deputat PSD, au confirmat că nașul controla mai multe societăți comerciale și că au ascuns în casa lor un seif.