„Dansul pinguinului” şi „Gaudeamus igitur” la grădiniţă
- Vladimir Tism ăneanu
- 12 iunie 2010, 20:26
Cine crede că doar absolvenţii de studii academice merită un moment festiv cu „Gaudeamus igitur”, robă şi tocă se înşală amarnic. Şi puştii care termină grădiniţa au parte de o festivitate asemănătoare.
Forfotă mare în grădiniţe zilele acestea! Pe scenele improvizate din sălile de clasă ori din curte, cântă şi spun poezii Albe-ca-Zăpada, Cenuşărese, Pitici, Vânători şi Bunicuţe din poveste, sub bliţurile aparatelor foto şi privirile amuzate ale părinţilor.
Este serbare la „grădi”, un fel de examen fără note pentru cei mici: trebuie să stea locului, să-şi stăpânească emoţiile, să-şi amintească poezia, să nu greşească paşii de dans şi să facă reverenţa corect.
Costumaţi ca în poveste
E ora 16.30, iar în curtea grădiniţei „Flori de Tei”, din cartierul Rahova, începe serbarea celor de la grupa mare. Personaje din poveste se perindă pe rând în faţa microfonului, copiii se descurcă bine pentru că sunt deja mari şi au prins glas chiar şi timizii care anii trecuţi refuzau să-şi spună poezia. Costumele lor sunt impecabile, micuţii par desprinşi din cărţile cu poveşi.
Iuliana A., mama Albei-ca-Zăpada, îşi aminteşte de serbările de când era copil. „Emoţiile erau aceleaşi, poeziile la fel, costumele însă nu erau atât de reuşite. Erau mai degrabă improvizaţii făcute de mame şi bunici”.
Cu pinguinul înainte: „Faţă, spate, un, doi, trei”
După seria de cântece şi poezii, personajele de poveste îşi schimbă ţinutele şi începe dansul pe ritmuri celebre: „Macarena”, „Lambada”, „Ciuleandra” şi nelipsitul „Dans al pinguinului”.
Picioare împleticite, un copil sare în faţă, altul în spate, în timp ce din gurile lor iese la unison „regula” după care dansează pinguinul: „Faţă, spate, un, doi, trei”. Părinţii l-au dansat şi ei, măcar o dată pe la vreo nuntă, aşa că-şi încurajează micuţii de pe margine, aplaudând în ritmul melodiei.
Prima absolvire
La grădiniţa „Pisicile Aristocrate”, din Capitală, are loc festivitatea de absolvire. Copiii poartă robă şi tocă, iar pe ritmuri de „Gaudeamus igitur” primesc diplome de absolvire. „Este un obicei festiv pe care îl avem din 1993, şi are o importanţă foarte mare pentru că punctează primul ciclu de absolvire”, spune directoarea Iuliana Dincă.
Cu toca pe cap şi ochii sclipind de mândrie, viitorii şcolari îşi iau rămas- bun de la grădiniţă şi jucăriile ei. „Te părăsesc, păpuşa mea cu ochi de smoală/ Căci gata sunt să merg la şcoală”, spune micuţa Iulia şi face o reverenţă ţinând cu o mână toca ce se încăpăţânează să-i alunece de pe cap.
Mama ei n-a avut parte nici la absolvirea facultăţii de o asemenea festivitate, iar de grădiniţă s-a despărţit simplu, cântând „Pe vaporul clasei I-a ne îmbarcăm cu toţii voioşi”.
ŢINUTĂ. Un astfel de moment necesită o atitudine solemnă
DIN POVEŞTI
Carnaval cu personaje de basm la Şcoala Generală nr. 80 La Şcoala Generală nr. 80 din Bu cureşti a avut loc, la acest sfârşit de an şcolar, a doua ediţie a Carnavalului organizat de instructorii centrului after-school „Dumbrava minunată”.
Cei 47 de copii care au urcat pe scenă în amfiteatrul Liceului „Mihai Bravu” au fost îmbrăcaţi în costume pe care singuri şi le-au ales.
„Fiecare copil şi-a ales singur personajul pe care l-a interpretat”
„Fiecare copil şi-a ales singur personajul pe care l-a interpretat. Şi asta pentru că spectacolul nostru, «Lumea de basm», tocmai asta a vrut să arate: că fiecare dintre noi are o lume în care i-ar plăcea să trăiască şi trebuie să învăţăm de la copii că putem atinge cu mâna orice vis”, ne-a declarat Ileana Văduva, psihosociolog la „Dumbrava minunată”.
Copiii au recitat versuri culese din mai multe serbări care au avut eroi personajele interpretate de ei, totul fiind pus în scenă ca o poveste cu cap şi coadă.
„Anul viitor intenţionăm să organizăm un festival de teatru, pentru că avem copii foarte talentaţi, cărora le place să se joace frumos”, ne-a mai spus Ileana Văduva. (Mara Popescu)
PE SCENĂ. Fotografie realizată în timpul serbării de pe scena de la Liceul „Mihai Bravu”