Evenimentul Zilei > Actualitate > Danezii vor inventa uu timp de bere mai special. Ce conține îi va oripila pe mulți
Danezii vor inventa uu timp de bere mai special. Ce conține îi va oripila pe mulți

Danezii vor inventa uu timp de bere mai special. Ce conține îi va oripila pe mulți

Un producător de bere danez a anunțat că va produce în viitorul apropiat un nou timp de bere mai neconvențional, ar crede unii consumatori.

50.000 de litri de urină colectați de la cel mai mare festival de muzică din nordul Europei pentru a produce o nouă marcă de bere, destinată băutorilor mai neconvenționali. 

Numită "Pisner" — un joc de cuvinte ce combină cuvântul "pilsner", care definește un tip de bere, cu jargonul pentru urină — băutura nu conține de fapt dejecții umane ci este fabricată din orz provenind din culturi fertilizate cu urină umană utilizată în locul îngrășămintelor animale tradiționale sau ai celor fabricați. "Când a apărut știrea că am început să producem Pisner, multă lume a crezut că filtrăm urina umană pentru a o pune direct în bere și am râs copios", a mărturisit Henrik Vang, director executiv al fabricii de bere Norrebro Bryghus, citat de Agerpres. 

Puțini sunt cei care știu că a dejecțiile umane pe post de fertilizator este o noutate, potrivit Consiliului de Agricultură și Alimentație din Danemarca, cel care a venit cu ideea a ceea ce ar putea deveni cea mai bună bere sustenabilă și la modă și care a numit acest concept "beercycling" (reciclarea berii).

"Dacă ar fi avut chiar și cel mai mic gust de urină aș fi pus-o jos, dar nici măcar nu se observă", a spus Anders Sjögren, care a participat la Roskilde Music Festival în 2015, potrivit sursei citate. Cei 50.000 de litri de urină colectați de la festival au contribuit la producerea unei cantități de orz de bere suficient pentru a fabrica circa 60.000 de sticle de Pisner.