Evenimentul Zilei > International > DANEMARCA. Alegeri generale: premierul Helle Thorning-Schmidt încearcă să obţină al doilea mandat
DANEMARCA. Alegeri generale: premierul Helle Thorning-Schmidt încearcă să obţină al doilea mandat

DANEMARCA. Alegeri generale: premierul Helle Thorning-Schmidt încearcă să obţină al doilea mandat

Procesul de votare pentru alegerile parlamentare din Danemarca a început, un scrutin în care coaliţia de guvernământ condusă de social-democraţi şi opoziţia de centru-dreapta sunt foarte apropiate în sondajele de opinie.

Circa 4,1 milioane de danezi au drept de vot, ei urmând să decidă componenţa parlamentului cu 179 de locuri, dintre care patru vor fi decise de alegătorii din Groenlanda şi Insulele Feroe.

Birourile de votare se vor închide la ora locală 20.00 (18.00 GMT), scrie DPA, citată de Agerpres.

Premierul Helle Thorning-Schmidt, care încearcă să obţină al doilea mandat, a condus până acum un guvern de coaliţie format din social-democraţi şi social-liberali.

În 2011, ea a devenit prima femeie prim-ministru din istoria Danemarcei.

Principalul contracandidat al său la postul de premier, liderul liberal Lars Lokke Rasmussen, care a mai condus guvernul de la Copenhaga între 2009 şi 2011, îşi revendică meritele pentru redresarea economică a ţării sale, el propunând îngheţarea cheltuielilor publice şi reducerea anumitor ajutoare sociale.

Lider al partidului Venstre, Rasmussen, care în cazul unei victorii în alegeri va trebui să obţină sprijinul Partidului Poporului Danez (DF, eurosceptic) pentru a putea guverna bazându-se pe o majoritate parlamentară, a propus scăderea salariului minim necesar pentru ca un cetăţean străin să poată obţine un permis de muncă danez dacă respectiva persoană este originară dintr-o ţară similară Danemarcei din punct de vedere economic şi cultural.

Deşi iniţial campania electorală s-a concentrat pe teme precum economia, ajutoarele sociale şi administrarea sectorului public, în ultimele săptămâni s-a pus un accent mai mare pe subiecte ca imigraţia şi politica de integrare socială.