Evenimentul Zilei > Politica > Dancă explică de ce era nevoie de o nouă ordonanță privind Starea de alertă
Dancă explică de ce era nevoie de o nouă ordonanță privind Starea de alertă

Dancă explică de ce era nevoie de o nouă ordonanță privind Starea de alertă

Șeful Cancelariei Prim-ministrului, Ionel Dancă, a explicat, marți seara, de ce venit guvernul cu o nouă ordonanță referitoare la starea de alertă.

Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban, a lansat o serie de acuzații după ce, în seara zilei de marți, Senatul a adoptat, cu 111 voturi pentru, 8 voturi contra si 15 abțineri, proiectul de lege cu măsurile posibile în Starea de alertă, într-o variantă mult schimbată față de legea propusă de Guvern.

”Este un gest grav de tot ceea ce se întâmplă în Parlament din partea majorităţii controlată de PSD pentru că duce războiul pe care Guvernul îl poartă împotriva unui virus extrem de periculos, un virus ucigaş, duce acest război pe un teren politic, juridic, abstract, din care oamenii nu înţeleg nimic, ba dimpotrivă, pun sub semnul întrebării aceşti politicieni, inclusiv gravitatea acestei epidemii şi pericolul real de infectare al oamenilor şi de îmbolnăvire”, a punctat Dancă într-o intervenție la Digi24.

Acesta a mai spus că este un fapt extrem de gravă ”amputarea unui proiect de lege înaintat de Guvern” menit să asigure  ”instrumentele legale pentru a putea adopta măsurile necesare, după încetarea stării de urgenţă, astfel încât să ieşim din această perioadă într-o strategie graduală, înţelegând că oamenii au răbdarea pusă greu la încercare”.

Toate aceste măsuri sunt ”pentru a salva vieţi şi sănătatea oamenilor trebuie să fie prioritară”, a mai spus Dancă, în aceeași emisiune. Acesta speră ca miercuri, în Camera Deputaților, proiectul amputat de senatori să fie ”reîntregit”.

Întrebat despre votul colegilor liberali, șeful Cancelariei premierului a spus că urmează să se clarifice. Liberalii s-au temut că ordonanța în vigoare va fi declarată mâine neconstituționala la CCR. ”Urmează să avem o clarificare privind votul exprimat de colegii noştri din Senat. Nu am informaţii complete, probabil au dorit ca acest proiect de lege să treacă cât mai repede de Senat şi să ajungă la Camera Deputaţilor care este cameră decizională şi pentru a evita o situaţie de blocaj.

În speranţa că în forul decizional acest proiect va putea rămâne în mare parte aşa cum a fost propus de Guvern. Noi sperăm că poate în ceasul al 12-lea, inclusiv majoritatea parlamentară controlată de PSD, dacă cea de la Senat a demonstrat că nu este dispusă la o analiză raţională cu privire la impactul acestor decizii pe care le-a luat astăzi, să îşi dea seama”, a mai punctat Ionel Dancă la Digi24.