Patru poeti si un critic sunt considerati cei mai valorosi tineri scriitori .
Peste 70 de tineri autori, dintre cei 95 invitati initial, au participat joi si vineri la colocviul organizat de Uniunea Scriitorilor la Cluj. Ieri, la sfarsitul colocviului, 90 dintre participanti i-au votat pe cei mai valorosi cinci tineri scriitori si, dupa numaratoare, au iesit castigatori Dan Sociu, Dan Coman, Andrei Terian, Marius Ianus si Dumitru Crudu.
De la fracturism la expresionism
„Cele cinci nume de tineri scriitori mi se par toate foarte bune. Sunt trei poeti (Marius Ianus, Dan Sociu si Dan Coman), un poet dublat de un dramaturg (Dumitru Crudu) si un critic literar, Andrei Terian. Toti au deja notorietate si nu numai in cadrul tinerei generatii”, spune criticul Daniel-Cristea Enache.
„Marius Ianus este cunoscut ca un cal breaz, Dan Sociu a luat anul trecut Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Poezie, Andrei Terian a fost pe prima pozitie si in „Bursa literara” a suplimentului „Bucurestiul cultural”. Prin urmare, nu mai e vorba despre tinere sperante, ci despre certitudini”, adauga criticul.
„Cei trei poeti „puri” au formule lirice complet diferite, de la „fracturism” la expresionism, de la texte incendiare, cu mesaj social (Ianus), la versuri explorand convulsiile fiintei (Coman). Iata o dovada in plus ca generatia „milenarista”, prin varfurile ei, nu se conformeaza unui anumit model poetic, nu se incorseteaza intr-o dogma artistica. Cat despre Andrei Terian, acesta este un comentator remarcabil de literatura, fie ea postbelica sau postrevolutionara”, conchide Enache.
La aceasta a doua editie, dupa cea de anul trecut din Bucuresti, scriitorii debutanti sau aflati deja la al doilea ori al treilea volum si-au scos de sub tejgheaua editoriala aventurile propriilor carti.
Sociu pregateste un roman
Poetul Dan Sociu (29 de ani), primul tanar autor premiat de USR fara sa fie membru al acesteia, pentru volumul „Cantece excesive” din 2005, a debutat la Iasi cu „Borcane bine legate, bani pentru inca o saptamana”, la Editura Junimea, in 2002. A doua carte, „Cantece excesive”, aparuta la Cartea Romaneasca, in 2005, i-a fost ceruta pentru publicare peste noapte de Lucian Dan Teodorovici, de la Polirom.
Poetul declara ca primul tiraj al cartii, de 1.500 de exemplare, este epuizat. El pregateste acum primul sau roman, pentru toamna, anuntat drept incendiar, cu agenti sovietici, Ambasada SUA si omul Condoleezzei Rice in estul Europei. Nici Vasile Ernu (36 de ani), prozator premiat de revista „Romania literara” si de Uniunea Scriitorilor pentru debutul de anul trecut cu „Nascut in URSS”, n-a trebuit sa astepte ca sa-si vada cartea publicata.
Ernu: „Am debutat matur”
Scriitorul a povestit la colocviu ca, in 2005, s-a izolat timp de sase luni pentru a scrie cartea, care a fost publicata de Polirom si deja se afla la al doilea tiraj.
Autorul e hotarat sa-si apere cartea pentru a nu fi perceputa drept nostalgica sau exotica. „Am avut avantajul de a debuta matur, cand stiu deja ce vreau, ce produc si cum functioneaza mecanismele pietei”, explica Ernu.
Startegii
Lansare cu Nicoleta Luciu
Tinerii critici sustin ideea ca, pentru a deveni vizibil, un tanar scriitor trebuie sa fie profesionist. Criticul Bogdan Cretu propune, mai in gluma, mai in serios, lansari-eveniment cu VIP-uri, gen Nicoleta Luciu. Andrei Terian, care a moderat discutiile la colocviu alaturi de colegii Cretu si Alexandru Matei, vede blogurile, site-urile personale si forumurile literare drept cea mai buna cale de autopromovare pentru scriitori.