Daminescu: un bancher roman la New York

Daminescu: un bancher roman la New York

Angajat pe Wall Street si inainte, si dupa 11 septembrie. Pe Ovidiu Daminescu l-am intalnit intr-o zi de duminica, in cartierul chinezesc din New York.

Mi-a povestit ca lucreaza pentru filiala din New York a uneia dintre cele mai mari banci germane, insa ca nu vrea ca numele acesteia sa fie mentionat pe motiv ca nu poate reprezenta compania.

Este chiar modest - incearca sa explice cu ce se ocupa acolo: „Securitizari de obligatiuni” si „swapuri pe portofoliul de credite corporatiste” de care abia daca s-a auzit in Romania. In traducere, asta inseamna acoperirea riscurilor aferente imprumuturilor marilor companii prin operatiuni cu derivative.

Suisuri si coborasuri

Abia dupa ce i-am vazut CV-ul am aflat ca, la mai putin de 30 de ani, Daminescu a ajuns sa aiba o functie de management, de vicepresedinte. Povesteste ca, in cei aproape sapte ani de cariera, a avut si ascensiuni, si esecuri. Se afla in New York in timpul atentatelor din 11 septembrie 2001.

Chiar a asistat la prabusirea ultimei cladiri din complexul World Trade Center si a facut si poze din biroul aflat la cateva strazi distanta. Efectele atentatului le-a simtit pe propria piele: mai toate companiile de pe Wall Street au inregistrat pierderi si au dat oameni afara. A fost si el concediat, dar si-a gasit  un alt post, in alt departament din aceeasi firma, cu ajutorul relatiilor pe care si le facuse in timp.

Cum ajungi manager

Studiile la Harvard, una dintre cele mai reputate facultati in lumea businessului, sunt un ingredient pentru succes. Dar trebuie si sa iesi in evidenta, fie prin notele bune, fie prin initiativa. Daminescu a bifat si rezultate scolare bune, dar si proiecte de voluntariat: meditatii pentru copii cu dizabilitati.

Cu o diploma Harvard poti obtine un job intr-o firma mare. Insa, pentru a ajunge manager trebuie si altceva: sa demonstrezi ca ai viziune, ca poti lucra in echipa si ca poti porni si duce pana la capat un proiect, sustine Daminescu. Succesul in New York inseamna probabil un salariu cu sase cifre, in dolari, si un apartament la etajul 30 cu vedere la Statuia Libertatii. Dar are si un pret: ca strain este destul de greu sa-ti gasesti prieteni, se plange el. Spune ca si-ar dori sa se intoarca in Romania.

CV

Ovidiu Daminescu

Necasatorit

Studii: > 1992-1997 Harvard, SUA, cercetare despre  disparitati regionale si descentralizare in Romania > Liceul „Grigore Moisil”, real > Bursa Soros, un an, in SUA

Experienta: > 2002 - diferite functii la filiala din New York a celei mai mari banci germane, fiind promovat vicepresedinte > 2000-2001  -  analist la JP Morgan > 1999 - analist la Merryl Linch, NY > 1998 -  practica la o banca din Germania (BHW)

Ne puteți urmări și pe Google News