Toate calculele partidelor bazate pe sondajele efectuate pe durata campaniei, arată că la referendum nu se vor prezenta mai mult de 6-7 milioane de alegători. Călin Popescu Tăriceanu (PNL) recunoştea că le-ar putea lipsi până la 1,8 milioane de voturi pentru a atinge la cvorumul de 9,2 milioane de alegători, necesar validării referendumului.
Peste tot în ţară, liderii USL le-au fixat norme de voturi primarilor PNL şi PSD. Se dau premii consistente, alocaţii bugetare pentru cei care îşi îndeplinesc cotele la voturi. Guvernul Ponta a modificat brutal Legea Referendumului, eliminând listele suplimentare, astfel că votul multiplu va fi mult mai greu de depistat. În plus, programul secţiilor electorale a fost extins până la ora 23.00. Duminică va fi o veritabilă vânătoare de voturi, USL trebuind să forţeze obţinerea unei prezenţe cu 10% mai mare decât cea anunţată de sondaje. PDL nu are decât un singur membru în fiecare secţie de votare, toţi ceilalţi aparţinând majorităţii parlamentare. Un singur om va trebui să supravegheze urna timp de 16 ore.
Pentru un referendum corect, "Evenimentul zilei" vă îndeamnă la atitudine şi să stopaţi fraudele. Dacă depistaţi cazuri de vot multiplu, prin trecerea aceleiaşi persoane de mai multe ori pe lista de vot, dacă se folosesc cărţi de identitate, dacă vedeţi sau vi se oferă personal bani pentru a vă influenţa votul, dacă sunteţi martori la orice neregulă legată de procesul electoral, trimiteţi urgent sesizarea dv. pe adresa [email protected] Trimiteţi dovezi de fraudare a referendumului şi puteţi câştiga bani şi produse în valoare totală de 10.000 de euro.
"Nu putem garanta securizarea acestui referendum. Schimbarea proceselor verbale este o invitaţie la fraudă. Nu putem valida un şir de abuzuri."
VASILE BLAGA, preşedinte PDL