"Dalmaţienii" care vor în Parlament(I)

"Dalmaţienii" care vor în Parlament(I)

Trei organizaţii neguvernamentale au realizat lista candidaţilor incompatibili cu funcţia de parlamentar. ActiveWatch- Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia Pro Democraţia şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie au iniţiat "Acţiunea pentru un vot uninominal curat" pentru a le oferi alegătorilor ocazia de a vota în deplină cunoştinţă de cauză.

La acţiunea inspirată de "Coaliţia pentru un Parlament Curat", din urmă cu patru ani, au participat 40 de jurnalişti. Aceştia au investigat fapte de corupţie şi diverse scandaluri în care au fost implicaţi unii dintre candidaţii la alegerile parlamentare.

Selectarea informaţiilor a fost realizată din perspectiva a patru parametri: traseismul politic, relaţia cu fosta Securitate, eventuale conflicte de interese şi averile insuficient justificate. Au mai fost luate în considerare acuzaţiile  de corupţie, trafic de influenţă sau abuz în serviciu.

Informaţiile adunate de jurnalişti au fost revalidate de organizaţii neguvernamentale din fiecare judeţ.

Evz.ro vă prezintă câteva nume importante, împreună cu motivele pentru care au fost incluse pe lista "pătaţilor".

PARTEA ÎNTÂI Teodor Atanasiu

Atât ca ministru al Apărării, dar şi ca preşedinte al AVAS, Atanasiu şi-a numit rudele şi partenerii de afaceri în funcţii de stat. Ca ministru, liberalul i-a oferit fostului său partener de afaceri Mihai Nicu?or conducerea Romtehnica, iar ca preşedinte al AVAS şi-a angajat cumnatul în instituţie.

Potrivit raportului, averea fostului ministru este nejustificat de mare în raport cu veniturile sale de la stat. A mai fost implicat în dosarul "consultanţă liberală", anchetat de DNA şi finalizat cu trimiteri în judecată.

Nicolae Popa

Potrivit realizatorilor analizei, Popa este un reprezentant de seama al fenomenului de migraţie politică. Înainte să ajungă în PNL, a trecut succesiv prin PDSR, ApR şi PUR.

Vasile Emilian Cutean

A fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi deturnare de fonduri, după ce a făcut afaceri cu banii Secretariatului de Stat pe Problemele Revoluţionarilor, pe care-l conducea. Este acuzat că a folosit trei miliarde de lei vechi în interes personal.

Alexandru Tiberiu Dekany

Este urmărit penal de DNA, pentru abuz în serviciu, împreună cu primarul Aradului, Gheorghe Falcă. Acesta din urmă e acuzat de luare de mită, după ce cinci hectare ale Primăriei au ajuns în proprietatea unei firme private. Dekany a fost delegatul lui Falcă în comisia de atribuire a terenului.

Mihai Calimente

A fost condamnat la zece luni de închisoare în 1989, pentru infrac?iuni de operare cu mijloace de plată străine şi operaţiuni cu metale preţioase.

Octavian Bot

A trecut succesiv prin PAC, PL ’93, independent, acum este la PD-L.

Mihai Bar

Are o relaţie lungă şi suspectată de conflict de interese cu fraţii Micula, proprietarii European Drinks. Ca preşedinte ATCOM (Asociaţia Cooperativelor Meşteşugăreşti), a cumpărat de la firmele celor doi TIR-uri de brelocuri, şepcuţe şi tricouri nevandabile. Apoi, ca preşedinte de Consiliu Judeţean, le-a facilitat achiziţionarea hotelului Crişana din Băile Felix, în condiţii foarte avantajoase.

Ioan Oltean

Acuzat în mai multe rânduri de presă că ar ajuta afacerişti loiali PD-L să obţină contracte de furnizare a energiei ieftine de la stat, Oltean a fost şi reclamat la DNA de către fostul ministru al Industriilor, Codruţ Sereş, pentru trafic de influenţă, pe aceeaşi temă.

Numele pedelistului apare şi în scandalul chiriilor parlamentarilor. Deşi deţine trei apartamente în Bucureşti, pe care le închiriază, Oltean ia bani de la Camera Deputaţilor pentru a locui cu chirie.

Constantin Niţă

Averea deputatului PSD a crescut în ultimul mandat cu un apartament şi un hectar de teren, dar şi cu câteva miliarde de lei vechi obţinute, ca dividende, din firma Nimpex SRL. Această companie a preferat ca, numai într-un an, să-i plătească lui Niţă şi soţiei lui dividende de 1,2 miliarde de lei vechi, în timp ce datoriile la stat ale firmei erau de 4,5 miliarde de lei vechi.

Ioan Dumitru Puchianu

A fost membru FSN, PD, ApR, PD, iar acum PNL. Înainte de ’89, a fost condamnat penal pentru furt de brazi, iar ulterior cercetat penal pentru implicare în răpiri de persoane, înşelăciune, şantaj şi concesiuni ilegale. Între 1994 şi 1996, Puchianu a fost partener de afaceri cu cel mai periculos criminal postrevoluţionar al Braşovului, fostul lider al tineretului pedist, Valeriu Mareş, care a fost condamnat la închisoare pe viaţă, în 2007, pentru omor deosebit de grav. Potrivit jurnaliştilor de investigaţie, Puchianu a făcut afaceri inclusiv cu mafiile din Iaşi, care furau tablă de la Sidex şi ţeavă de la Târgovişte, dar şi cu mafia ucraineană, care livra ţeavă în România.

Vasile Filip Soporan

Soporan a fost recrutat de Securitate în 1971, în timp ce era la liceu. Cât timp a fost prefect (2001 – 2004), Soporan a luat un teren în concesiune (la Raşca). În 2006, Corpul de Control al Prefecturii Cluj a constatat că acea concesiune fusese făcută ilegal.

Mihai Voicu

S-a remarcat prin casa pe care o deţine, o vilă ANL, deşi nu îndeplineşte niciunul din criteriile de departajare ale ANL.

Viorel Lis

Fost membru al PN?-CD, PNG (partid pe care l-a înfiinţat, apoi i l-a vîndut lui Becali), PRM. Implicat în celebrul dosar de mită “şpaga suedeză”, în care capii companiei suedeze ABB au declarat că ar fi mituit oficiali români pentru recuperarea unei datorii.  

În mandatul lui Lis, a fost semnat unul din cele mai controversate contracte ale Primăriei Bucureşti- concesionarea reţelei de apă şi canal francezilor de la Vivendi (acum Veolia), ceea ce a dus la înfiinţarea societăţii Apa Nova. Sumele de concesionare, pentru un contract pe 25 de ani, sunt ridicole. Tot de numele primarului Lis se leagă multe atribuiri de locuinţe din patrimonial municipalităţii.

Valeriu Zgonea

A fost Implicat în scandalul “chiriile parlamentarilor”. Deţine locuinţă personală în Bucureşti, dar încasează şi bani de chirie de la Parlament (o mie de dolari lunar).

Vasile Popeangă

Migrator politic- a trecut prin ApR, PD, PSD.

Victor Ponta

Conform raportului “Coaliţiei pentru un Parlament Curat” (2004), “Victor Ponta este preşedintele Fundaţiei Secolul XXI, din al cărei consiliu director mai face parte si ministrul Ioan Mircea Paşcu. În decembrie 2001, Fundaţia a achiziţionat în urma unei licitaţii organizate de Ministerul Finanţelor complexul Astoria din Mamaia (fostul hotel PCR), pentru suma de 10 miliarde de lei, la numai un an, hotelul fiind vândut PSD pentru suma de 7,5 miliarde de lei. Fundaţia secolul XXI este acţionar majoritar la Radio 21, beneficiară a multor programe cu bani din fonduri europene”.

Adrian Gorun

În mandatul de rector al Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, Gorun a reuşit să-l transforme pe fiul său, din suplinitor la un liceu, în conferenţiar. Acuzat de abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, Gorun este acum cercetat penal de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

Marcu Tudor

Fratele lui Vadim Tudor, dovedit colaborator al fostei Securităţii. Înainte de trecerea în rezervă, generalul Marcu Tudor a cumpărat la un preţ mult sub cel al pieţei o locuinţă de serviciu în Bucureşti.

Dan Ilie Morega

Este preşedintele PNL Gorj. A ajuns la cel de-al şaselea partid politic din care face parte, dupa 1989. A fost în: PDSR, ApR, PSD, PNL Câmpeanu, PRM, PNL.

Înainte de ‘89, a fost directorul Cooperaţiei de Consum Gorj. În perioada în care a ocupat funcţia de subprefect, societatea acestuia din Motru a produs cornul pentru elevii gorjeni, în cadrul programului guvernamental «Cornul şi laptele».

Ginerele lui Dan Ilie Morega deţine o firmă de proiectări, iar multe din lucrările pentru care se acordă fonduri de la Guvern sunt realizate, în ceea ce priveşte partea de proiectare, prin intermediul acestei societăţi.

Dan Ilie Morega a fost trimis în judecată de DNA în dosarul denumit “Bani pentru partid”, în care este judecat pentru obţinerea de foloase necuvenite şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Conform rechizitoriului, Morega a pretins mai multor şefi de instituţii să cotizeze pentru campania electorală a PNL.

Morega mai este urmărit penal în alte două dosare. Este acuzat de DNA de dare de mită către ministrul Muncii Paul Păcuraru, care este şi el pus sub acuzare. Averea lui reală este mult mai mare faţă de veniturile declarate.

Borbely Laszlo

Potrivit documentului "Acţiunea pentru un Parlament curat", maniera în care Borbely Laszlo a secretizat numele beneficiarilor de locuinţe ANL reprezintă un caz clasic de interpretare abuziva a legii.

Presa i-a solicitat ministrului lista completă a viitorilor proprietari din cartierul ANL "Constantin Brâncuşi". Acesta a refuzat categoric, invocând legea privind protecţia şi prelucrarea datelor cu caracter personal.

Dumitru Dragomir

Trimis în judecată de procurorii DNA, în mai 2008, într-un dosar în care apar cazuri de luare de mită, fals, uz de fals, abuz în serviciu şi alte fapte de corup?ie în care sunt implicaţi oameni din fotbal, parteneri de afaceri ai lui Dragomir şi fiul acestuia.

Potrivit rechizitoriului, Dragomir ar fi primit un teren din Bucureşti pentru ca, in schimb, să fie de acord cu achizitia de catre Liga Profesionista de Fotbal, a unui teren cu un preţ supraevaluat. A demisionat din PRM la sfîrşitul acestei veri. Se anunţase iminenta sa intrare în PD-L, dar a revenit în PRM şi a fost desemnat candidat în colegiul Caracal, nu departe de Scorniceşti, acolo unde, în anii '80, a condus echipa de fotbal din satul lui Nicolae Ceauşescu.

Viorel Pop

Migrator politic, a trecut prin PDSR, ApR, PD-L, înaintea alegerilor din acest an la PC. Controversat om de afaceri, suspectat că ar fi ob?inut, cu suport politic, lucrări în domeniul construcţiilor, unele prin atribuire directă.

Ioan Cindrea

Deputatul PSD a fost secretar de stat în Ministerul Muncii şi director al ANOFM (Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă), perioadă în care mama sa, în vârstă de 70 de ani, a concesionat un teren de la Primăria din Cisnădie la un preţ simbolic (1 euro/m2).

Tot mama liderului PSD a accesat, în 2001, fonduri Phare (50.000 de euro) prin firma Confsib Internaţional, la care era acţionară.  O altă participaţiune a ac?ionarei, alături de alţi politicieni locali, este Crama Apoldu- achiziţionată, conform presei, la un preţ subevaluat.

Cătălin Harnagea

Fost şef al Serviciului Român de Informaţii, apare ca martor în anchetele Rompetrol lansate de DIICOT. Asociat în afaceri cu Dorin Marian, a consiliat afacerile EADS de securizare a frontierelor României, contract care a pus în conflict guvernul cu Comisia UE. A intrat în relaţii de afaceri (Fly Taxi) cu unul dintre patronii restaurantului Golden Blitz, Dan Besciu, şi cu Sergiu Vladimir Ionescu, fost consilier al ministrului PSD al Transporturilor Miron Mitrea.

Vezi şi:

PRIMA PARTE a listei candidaţilor "pătaţi" 

 A DOUA PARTE a listei candidaţilor "pătaţi" A TREIA PARTE a listei candidaţilor "pătaţi" Harta candidaţilor la alegerile parlamentare

Ne puteți urmări și pe Google News