Cutremur la granița României. Undele de șoc au fost resimțite în mai multe orașe din țară.

Azi-noapte s-au înregistrat două cutremure în Serbia, acestea având o magnitudine de 2,1, respectiv 2.3 grade pe scara Richter.

Reprezentanții de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au declarat că seismele a fost unele de suprafață – acestea fiind mult mai periculoase decât cele de adâncime -, ambele producându-se la o adâncime de 10 km.

Astfel, undele seismice s-au resimțit și în orașele de la granița cu țara noastră, respectiv: Drobeta Turnu-Severin, Moldova Nouă, Timișoara, Lugoj, Băile Herculane.

„România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100. Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv.

Cele mai mari magnitudini inregistrate sau estimate pentru zonele seismice principale din Romania, precum și numărul total de cutremure aparținând de aceste zone au fost: Vrancea, Shabla, Gorna, Făgăraș-Câmpulung, Serbia, Crișana-Maramureș, Banat, Dulovo, Vrancea Crustal, Danubius, Transilvania, Depresiunea Bârladului, Shumen, Dobrogea de Nord”, scrie INFP.