Evenimentul Zilei > Actualitate > Cutremur de 7, 8 grade, urmat de șapte replici
Cutremur de 7, 8 grade, urmat de șapte replici

Cutremur de 7, 8 grade, urmat de șapte replici

După cutremur, a fost declanșată alerta de tsunami.

Un cutremur cu magnitudinea de moment 7,8 s-a înregistrat în Alaska, în urma căruia a fost emisă o alertă de tsunami. Seismul a avut loc marți seară, ora locală 22.12, (miercuri dimineață, ora României).

Potrivit Institutului geologic al Statelor Unite (USGS), cutremurul a avut loc în Golful Alaskăi, la o adâncime de 10 kilometri și la 98 de kilometri de așezarea Perryville.

Centrul american de avertizare pentru tsunami din America continentală și Canada a emis o alertă de tsunami pentru sudul statului Alaska. Oamenii din aceste zone sunt avertizați să se adăpostească în locurile înalte, pentru a preîntâmpina orice situație periculoasă.

În mai puțin de o oră de la cutremur au avut loc șapte replici, cea mai puternică având magnitudinea de 6,1 iar cea mai mică de 3,9.

O serie de cutremure cu magnitudinea peste 6 grade pe scara Richter au avut loc în acest an:

2020
23 iunie – Un cutremur cu magnitudinea 7,5 grade s-a produs în Mexic, la 12 kilometri de municipiul Crucecita, din statul meridional Oaxaca (sud). Seismul a avut magnitudinea 7,5 grade pe scara Richter, a fost resimţit în mai multe zone ale ţării şi s-a activat alerta seismică în capitală. Autorităţile americane au difuzat o alertă de tsunami şi pentru coastele de sud din Mexic, Guatemala, El Salvador şi Honduras. Alerta a vizat o suprafaţă de 1.000 de km în jurul epicentrului mişcării telurice.
18 iunie – Un cutremur cu magnitudinea 7,4 s-a produs în largul Noii Zeelande. Epicentrul seismului a fost stabilit la 705 kilometri nord-est de oraşul Opotiki din Insula de Nord a Noii Zeelande, la o adâncime de 33 de kilometri.

4 iunie – Un puternic seism cu magnitudinea 6,4 s-a produs în estul Indoneziei, în largul Arhipelagului Moluce, însă nu au fost raportate victime şi pagube materiale importante.
3 iunie – Un cutremur cu magnitudinea 6,8 s-a produs în nordul statului Chile. Nu au fost raportate pagube materiale şi nici victime.

21 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în regiunea centrală a Mării Mediterane. Epicentrul seismului s-a aflat la aproximativ 240 de kilometri sud-vest de regiunea Methoni din Grecia.
15 mai – Un puternic cutremur de pământ cu magnitudinea 6,5 s-a produs într-o regiune izolată şi slab populată din statul american Nevada, situată la jumătatea distanţei dintre oraşele Reno şi Las Vegas. Nu au fost raportate victime şi nici pagube materiale.

29 aprilie – Un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs la 48 de kilometri sud-est de regiunea Baracoa din Cuba. Epicentrul seismului a fost stabilit la o adâncime 2 de kilometri.
20 aprilie – Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 s-a produs pe coasta de est a Japoniei. Epicentrul cutremurului s-a situat la 41,7 kilometri sub fundul Pacificului, la mai puţin de 50 km de coasta prefecturii Miyagi.

13 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,9 s-a produs în larg, la 99 de kilometri sud-est de Insulele Kurile, aflate sub jurisdicţia Rusiei. Nu a existat nicio ameninţare de tsunami pentru insulele Guam, Rota, Tinian sau Saipan în urma seismului.

25 ianuarie – Un număr de 41 persoane au murit, peste o mie au fost rănite şi mai multe clădiri s-au prăbuşit în urma unui puternic seism produs în estul Turciei, care s-a resimţit şi în unele state vecine. Cutremurul, cu magnitudinea 6,8, s-a produs în localitatea estică Elazig, situată la circa 550 kilometri de capitala Ankara, şi a fost urmat de zeci de replici. Seismul a fost resimţit şi în Siria şi Iran. AGERPRES/(Documentare – Cerasela Bădiţă, Suzana Cristache Drăgan; editor: Ionela Gavril, editor online: Anda Badea)

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: