Un articol de lege ce data din epoca colonială britanică prevedea o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru un bărbat care a întreţinut relaţii sexuale cu o femeie căsătorită, fără a avea consimţământul soţului acesteia, scrie AFP, informează Agerpres.

În decizia luată în unanimitate de un complet de cinci judecători ai Curţii Supreme se arată că „A considera adulterul din punctul de vedere al infracţionalităţii este o măsură retrogradă”. Articolul respectiv mai stabilea că femeile nu puteau depune plângere pentru adulter, dar nici să fie considerate responsabile de adulter. În decizia sa, Curtea a considerat că femeile erau private de demnitate şi alegere individuală, fiind tratate ca proprietate a soţilor lor.

Judecătorii au precizat totuşi că adulterul constituie un motiv legitim de divorţ. În anul 1954, Curtea Supremă menţinuse incriminarea adulterului, considerând atunci că „este un fapt comun acceptat că bărbatul este cel care seduce, nu femeia”. 

 

Această decizie vine la trei săptămâni după ce Curtea Supremă din India a dezincriminat și relațiile sexuale dintre persoane de același sex. Legea veche de 150 de ani prevedea inclusiv închisoare pe viață pentru raportul sexual „împotriva naturii”.