Editura Evenimentul si Capital

Curtea Supremă a decis: Judecătorii vor aplica pedeapsa cea mai mică

14-04/curtea-465x390
Autor: | | 7 Comentarii | 3399 Vizualizari

Instanţa supremă a stabilit, astăzi, că prescripţia răspunderii penale reprezintă o instituţie autonomă faţă de cea a pedepsei, ceea ce înseamnă, în esenţă, că judecătorii vor trebui să folosească articolele mai favorabile din oricare din cele două coduri, vechi şi nou. Astfel, judecătorii vor fi obligați să le dea inculpaţilor pedepsele cele mai favorabile, indiferent dacă acestea vin din vechiul Cod Penal sau din noul Cod Penal.

ICCJ a dezbătut sesizarea făcută de CAB, secţia 1 Penală, în dosarul 530/303/2013 - un dosar de înşelăciune -, prin care s-a solicitat pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept vizând aplicarea legii penale mai favorabile în cazul prescripţiei răspunderii penale, respectiv dacă prescripţia răspunderii penale reprezintă o instituţie autonomă faţă de instituţia pedepsei. Cei nouă judecători au hotărât: "În aplicarea art. 5 din Codul penal, stabileşte că prescripţia răspunderii penale reprezintă o instituţie autonomă faţă de instituţia pedepsei".

Drepturile infractorilor

Altfel spus, prin decizia de astăzi a ICCJ, magistraţii vor trebui să folosească, în cadrul instituţiilor de drept penal, articolele mai favorabile din oricare din cele două coduri penale, cel vechi şi cel nou.Până astăzi existau două proceduri: aplicarea globală a legii penale mai favorabile şi aplicarea pe instituţii. Una spune că judecătorul decide pentru fiecare inculpat dacă aplică noul cod penal sau vechiul cod penal în integralitatea lui. Cealaltă metodă spune că judecătorul poate amesteca articole din noul cod cu cele din vechiul cod penal. Pentru a clarifica această dezbatere a fost sesizată şi Curtea Constituţională. Astăzi, cei nouă judceători au decis să aleagă a doua variantă atunci când stabilesc o pedeapsă într-un proces.

Planul DIABOLIC al Elenei Ceaușescu! Decretul pe care nu a mai apucat să-l dea a salvat MILIOANE de oameni

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI