Evenimentul Zilei > Actualitate > Curs despre Revoluția din decembrie 1989, la Universitatea de Vest din Timișoara
Curs despre Revoluția din decembrie 1989, la Universitatea de Vest din Timișoara

Curs despre Revoluția din decembrie 1989, la Universitatea de Vest din Timișoara

Universitatea de Vest din Timișoara introduce în programa de învățământ un curs în premieră, despre Revoluția din Decembrie 1989. Acest curs face parte din programului aniversar „Timișoara, trei decenii de libertate”.

Acest curs transversal este o premieră națională. Este binevenit la el orice student din orașul d epe Bega, de la orice universitate. Mai mult chiar, sunt bineveniți să se înscrie pentru a urma acest curs și elevii care își doresc să cunoască cele mai importante etape și personaje cheie ale Revoluției de la Timișoara din 1989.

“Programul dedicat celebrării a trei decenii de la Revoluția de la Timișoara, moment istoric ce a însemnat eliberarea orașului de comunism și a antrenat mișcări revoluționare în Capitală și în toată țara, va cuprinde manifestări ce se vor derula pe tot parcursul anului, începând prin introducerea în curricula universitară a primului curs universitar transversal dedicat Revoluției de la Timișoara din 1989, o premieră națională ce este firesc să o consemnăm la Timișoara”, a declarat rectorul Universității de Vest, prof.dr. Marilen Pirtea.

Cursul “Revoluția de la Timișoara din 1989” debutează în acest semestru al anului universitar 2018-2019, și va avea un orar săptămânal de două ore, urmând să fie punctat prin două credite de studiu la exeminarea finală. Înscrierea este deschisă de luni 25 februarie, realizîndu-se la secretariatele facultăților din UVT, iar orele urmează sa fie programate începând din prima săptămână a lunii martie. Formularul de înscriere se va afla online pe site-ul uvt.ro începând de luni 25 fabruarie 2019.

Temele de conținut ale disciplinei nou introduse în curricula universitară prin acest curs transversal sunt următoarele: Elemente cronologice ale Revoluției din decembrie 1989; Mișcări de protest, rezistență și dizidenți în Români; De la revoltă locală la revoluție națională; Figuri importante ale Revoluției din 1989; Piramida structurilor de represiune; Morți, răniți și salvatori; Vinovați, inculpați și procese; Suferință și speranță în unitățile sanitare; Anchetarea răniților în spitale; Căutarea morților și a celor dispăruți; Cazuri controversate de morți în spitale; Sindromul Timișoara: anatomia unei mistificări; Noile structuri ale puterii; De la Revoluție la Proclamația de la Timișoara.

Programul anual dedicat aniversării a 30 de ani de la Revoluția din 1989 de la Timișoara va cuprinde și dezvoltarea unui site în română și engleză despre Revoluția din Timișoara 1989, deschiderea unui Centru de Studii cu activitate dedicată orașului revoluționar, precum și editarea unui volum aniversar, util pentru evocarea perioadei revoluționare din Decembrie 1989 la Timișoara.