Cum vor să fenteze liceenii camerele video de la BAC

Cum vor să fenteze liceenii camerele video de la BAC

Inspectorii şcolari trebuie să facă faţă elevilor cu gânduri de copiat, care au trecut deja prin experienţa unui bacalaureat.

Bacalaureatul de anul trecut, catalogat drept "cel mai slab din ultimii 20", a avut asupra elevilor obişnuiţi să copieze acelaşi efect pe care-l au pozele cu canceroşi asupra fumătorilor: s-au speriat, dar nu destul cât să se lase. Cu toate măsurile stricte anunţate, liceenii speră să păcălească camerele video. Camere adevărate în locul celor web

Zgribuliţi, dar veseli, aşa au venit să se înscrie la prima sesiune de bacalaureat elevii Colegiului Tehnic "Edmond Nicolau", din Bucureşti. Mulţi sunt la a doua încercare. La cât de cuminţi îşi aşteptă rândul la secretariat, aşezaţi în şir indian, ai zice că-s elita şcolii, nu tineri veniţi să repete examenul maturităţii picat, în toamnă, cu 4 şi ceva. Discuţiile, ca înainte de Bac: cum se poate copia.

"Data trecută a fost bine, că era de-aia web, dar acum bagă camere adevărate", e îngrijorat un puşti brunet, "repetent" la proba de matematică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acum e hotârât să ia mai mult, deşi tot atâta carte ştie. "Dacă e vreunul care copiază, scot şi eu şi bag sub foaia de examen", îşi face planuri băiatul.

Alţii au de gând să apeleze la profesori. "Păi n-ai văzut cum o mişca să bată în geam? Trei ore a filmat copacul", povesteşte un elev îngrijit şi îmbrăcat cu geacă de piele. Inspectorii, pregătiţi ca de luptă

Nu aceeaşi atmosferă relaxată găseşti în birourile inspectorilor şcolari. Îi aşteaptă o muncă titanică: pe lângă seria din acest an, sunt aşteptaţi să se înscrie şi cei 100.000 picaţi în 2011. În Sălaj, e alertă. "Pregătim opt centre, dar dispunem şi de 18. Am mărit şi personalul. Aşteptăm cam 3.000 de elevi", spune Ioan Abrudan, inspectorul şcolar general din Sălaj. Cei mai norocoşi sunt profesorii din Harghita, judeţul cu cea mai mare promovabilitate la Bacalaureatul din 2011. "N-am făcut ceva în plus", spune Ferentz Solomon, inspectorul general din Harghita. 50% Cu atât s-a mărit numărul elevilor care dau Bac-ul programat să înceapă pe 11 iunie, în comparaţie cu anul trecut

20 de olimpici, prinşi la copiat

Primele tentative de fraudare a examenului de Bacalaureat s-au înregistrat chiar printre olimpicii participanţi la sesiunea specială de bacalaureat, de la Bacău. Dintre cei 880 de elevi care au susţinut, ieri, prima probă scrisă la limba şi literatura română, 20 au fost eliminaţi din examen, după ce au fost surprinşi copiind. Neregulile au fost depistate atât cu ajutorul camerele video, cât şi al profesorilor supraveghetori. Atât camerele video, cât şi perso­nalul vor fi suplimentate pentru a face faţă numărului mare de liceeni Citiți și:

  • Camere de ochii lumii la Bac 2012
  • Au început înscrierile la BAC 2012!