Evenimentul Zilei > EVZ Special > Alertă socială! Schimbări majore cu privire la domiciliu
Alertă socială! Schimbări majore cu privire la domiciliu

Alertă socială! Schimbări majore cu privire la domiciliu

O propunere legislativă înregistrată de curând la Senat poate aduce schimbări majore în viața românilor.

Concret, dacă propunerea se va concretiza printr-o lege publicată în Monitorul Oficial, vom putea face doveda adresei de domiciliu folosind inclusiv facturi de utilități sau scrisori auto-adresate! În plus, notează avocatnet.ro, românii vor avea ocazia să trimită online aproape toate documentele care fac dovada adresei de domiciliu.

Condiția pusă este ca factura de utilități să fie emisă pe numele de familie al celui care are nevoie să dovedească unde are domiciliul. Și să nu aibe o vechime mai mare de trei luni! La fel, aceeași condiție trebui respectată și în cazul scrisorilor auto-adresate (data poștei să nu fie mai veche de trei luni).

Prin OUG nr. 97/2005, dovada adresei de domiciliu se face, în prezent, cu ajutorul:

  • unui contract de vânzare-cumpărare, de donație, de partaj voluntar, de închiriere, de comodat etc;
  • unei declarații a găzduitorului de primire în spațiu;
  • unei declarații pe propria răspundere a solicitantului (domiciliul este verificat de către un polițist de ordine publică);
  • unui documentul eliberat de autoritatea locală, din care să rezulte că solicitantul sau, după caz, găzduitorul acestuia figurează înscris în Registrul agricol, cu imobil cu destinație de locuință.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Parlamentul României, promulgat prin decret prezidențial și apoi publicat în Monitorul Oficial.