Printre analizele de care aveţi nevoie se numără cele hormonale, genetice şi investigaţiile minim invazive.
Dacă tu şi partenerul tău nu puteţi concepe un copil, este posibil ca unul dintre voi să aibă probleme de fertilitate. Când vă decideţi să aflaţi cauza problemei cu care vă confruntaţi, trebuie să luaţi în considerare că aveţi nevoie de o mulţime de teste, destul de costisitoare, nesuportate de statul român. Dacă în Anglia sau în Germania cuplurile infertile sunt sprijinite prin asigurările sociale de sănătate pentru primele două-trei încercări de tratament, în România, acestea trebuie suportate integral din buzunar.
Partea bună a lucrurilor este că majoritatea testelor privind infertilitatea se fac şi la noi în ţară, cam în aceeaşi măsură ca şi în străinătate. Se fac teste hormonale, investigaţii minim invazive, precum şi analize genetice.
Şanse de reuşită de 20-30%
Experienţa numeroaselor teste şi tratamente ce trebuie urmate poate fi traumatizantă, de aceea este bine să ştiţi dinainte la ce să vă aşteptaţi. Un cuplu care apelează la tratamente de fertilizare are între 20% şi 30% şanse de reuşită. Discutaţi mult împreună şi stabiliţi până unde sunteţi dispuşi să ajungeţi, cât vă permiteţi să plătiţi pentru tratamente şi în ce măsură sunteţi dornici să adoptaţi un copil. În cazul unor nereuşite repetate, poate apărea stresul cronic în cuplu, iar relaţia voastră ar avea de suferit. „Impactul psihologic este foarte mare în cazul unor astfel de cupluri. Sunt oameni care îşi fac rate la bancă, îşi vând terenuri. Nu sunt tratamente accesibile oricui, dar, când nu există mari posibilităţi financiare, încercăm să găsim şi medicamente mai ieftine“, spune profesorul Ion Munteanu, ginecolog la Clinica Universitară de Obstetrică-Ginecologie Bega. Acesta susţine că ar fi util ca, prin asigurările sociale de sănătate, tinerii infertili din România să fie încurajaţi să urmeze astfel de tratamente.
Medicii recomandă o viaţă sexuală activă
Pentru cuplurile care nu depăşesc vârsta de 30 de ani, medicii recomandă o viaţă sexuală activă, înainte de a trece la teste şi tratamente. Până să ajungeţi la medic trebuie să încercaţi un an-doi să concepeţi un copil fără a folosi vreo metodă de protecţie.
„Oricare v-ar fi stilul de viaţă, încercaţi să vă feriţi de avort. Chiar dacă nu aveţi probleme supărătoare, mergeţi la ginecolog de două ori pe an şi nu lăsaţi leziunile colului netratate, fiindcă pot fi o cauză de sterilitate“, avertizează profesorul Ion Munteanu, cu o experienţă de peste 13 ani în domeniul fertilizărilor in vitro.
OBLIGATORIU
Atât femeile, cât şi bărbaţii trebuie să-şi investigheze sterilitatea
La începutul unei astfel de experienţe, femeile trebuie să facă diferite teste care urmăresc inflamaţiile, starea uterului şi a anexelor acestuia, precum şi dozări hormonale. Bărbaţii sunt obligaţi să facă un examen clinic, spermograma (analiza calităţii spermei) şi, în unele cazuri, chiar biopsii ale testiculelor. Iată un tabel orientativ cu analizele de care aţi putea avea nevoie dacă vă aflaţi într-o astfel de situaţie. PENTRU FEMEI
1. Metoda temperaturii bazale (cu ajutorul termometrului poate fi stabilit relativ exact momentul ovulaţiei)
2. Testul de ovulaţie (funcţionează ca şi testul de sarcină şi vă ajută să identificaţi nivelul unui hormon (LH) şi, implicit, când posibilitatea de ovulaţie este mare)
3. Histerosalpinograma (investigaţie radiologică prin care se vizualizează părţile interne ale uterului şi trompele uterine)
4. Histerosonogramă cu ultrasunete (confirmă prezenţa unuia sau a mai multor fibroame uterine, arată în ce măsură sunt dezvoltaţi foliculii)
5. Laparoscopia (inspectează organele reproductive, utilă dacă sunteţi suspectă de endometrioză)
6. Histeroscopie (examen care permite explorarea cavităţii uterine şi care poate descoperi defecte pe care celelalte teste nu le-au putut depista)
PENTRU BĂRBAŢI
1. Analiza seminală (determină calitatea lichidului seminal)
2. Test pentru anticorpii din spermă (test care arată dacă sperma este afectată de anticorpi)
3. Ultrasunete pentru testicule (se vede dacă există defecte ale testiculelor)
4. Biopsie testiculară (evaluează producţia de spermă la nivel testicular, indicată atunci când analizele hormonale nu au dat rezultate).
Sursa: MedLife