Cum vă alegeţi becurile economice

Cum vă alegeţi becurile economice

Optaţi pentru produsele de brand şi verificaţi de două ori inscripţiile de pe ambalaj atunci când alegeţi becurile economice, vă sfătuiesc specialiştii.

Chiar dacă 30% dintre locuitorii oraşelor mari optează tot pentru becurile incandescente, cele economice le-ar putea aduce o factură de electricitate cu zece la sută mai "ieftină". Aşa susţin specialiştii în domeniu, care citează un studiu recent, potrivit căruia, doar 18% dintre rezidenţii oraşelor cu peste 50.000 de locuitori şi-au înlocuit toate becurile incandescente din gospodării cu unele e conomice.

În plus, cercetarea realizată de Daedalus Millward Brown arată că 51% dintre respondenţi au înlocuit parţial sursele de lumină din casă.

De ce e mai eficient un bec economic

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă, susţin specialiştii, deşi pentru producerea unui bec economic e nevoie de mai multă energie decât pentru fabricarea unuia incandescent, efectul economisirii apare la utilizare.

În primul rând, un bec economic durează de cinci-zece ori mai mult decât unul clasic. E drept că "vârsta" unui astfel de bec - sensibil la fluctuaţiile de curent - de pinde şi de calitatea reţelei de energie electrică.

Diferenţa de calitate se simte şi în preţ. În vreme ce un bec incandescent costă 1-2 lei, unul economic poate ajunge şi la 15 lei. Dar, susţine Raul Pop, directorul Recolamp - singura organizaţie specializată în gestionarea deşeurilor din surse de lumină -, înlocuirea becurilor clasice cu cele e conomice aduce o economie de 10% la factura de electricitate.

Acesta avertizează că şi becurile economice diferă în funcţie de producător şi că, pentru calitate şi siguranţă, ar trebui achiziţionate corpuri de iluminat produse de branduri cunoscute.

Ce trebuie să urmăriţi

Oricum, atunci când vă hotărâţi pentru becuri economice, trebuie să vă gândiţi în primul rând ce fel de lumină preferaţi. Aşadar, dacă preferaţi lumina rece, atunci trebuie să cumpăraţi be curi economice pe al căror ambalaj scrie "day light".

Dacă vreţi lumină caldă, atunci alegeţi becuri cu ambalaje inscripţionate "warm light". "Din păcate, nu toţi producătorii de becuri scriu pe ambalaj ce fel de becuri sunt", spune Raul Pop.

În orice caz, dacă doriţi să aveţi parte de o lumină puternică, specialiştii în domeniu sugerează să căutaţi pe ambalaj numărul de lumeni, care, pentru asta, ar trebui să treacă de 1.000.

Apoi, după ce v-aţi decis asupra unui model, încercaţi-l la bancul de probe al magazinului, mai ales că becurile sunt produse fragile şi se pot sparge uşor.

Unde pot fi reciclate

Odată uzate, becurile economice trebuie reciclate, conchide directorul Recolamp. Iar motivul e simplu: acestea conţin diferite substanţe chimice, inclusiv mercur.

"În mod normal, dacă se sparge un bec nu păţeşti nimic, dar este cel mai bine ca aceste becuri să ajungă la reciclare. Pulberea fluorescentă este un amestec fin de substanţe chimice, care, odată ce becul e spart, se răspândeşte în aer. N-o să mori, dar nici dacă inspiri fumul de eşapament nu mori. E clar însă că nu-ţi face bine", arată Raul Pop.

Pentru a afla care este cel mai apropiat centru de colectare unde puteţi duce becurile arse, e suficient să accesaţi site-ul coltverde.ro şi să alegeţi de pe hartă judeţul în care locuiţi.

Aproape toate componentele becurilor economice se pot valorifica. Astfel, sticla (70% din compoziţie) e refolosită, dulia metalică e recuperată la fier vechi, iar plăcuţele cu circuite integrate - în cantităţi de zeci de tone - se pot transforma în cupru sau chiar în aur.

Recolamp colectează cam 10-12% dintre corpurile de iluminat de pe piaţă, dar cifrele se raportează la cât se vindea acum şase ani, tocmai datorită duratei lungi de viaţă a acestor produse. Astfel, ceea ce iese pe piaţă acum va ajunge la reciclat abia în 2016.

În ultimii ani, producţia de corpuri de iluminat a scăzut în România, pe fondul crizei economice. Astfel, anul trecut au fost puse în vânzare doar 7 milioane de becuri, faţă de 11 milioane în 2008.