Evenimentul Zilei > International > Cum își spală rușii banii? Peste 238.000 de companii sunt implicate. Totul sub nasul lui Putin
Cum își spală rușii banii? Peste 238.000 de companii sunt implicate. Totul sub nasul lui Putin

Cum își spală rușii banii? Peste 238.000 de companii sunt implicate. Totul sub nasul lui Putin

A ieşit la iveală cea mai mare schemă de spălare a banilor ruseşti: aproximativ 1,3 milioane de tranzacţii suspecte, de la peste 238 de mii de companii.

Schema, care a permis politicienilor și liderilor crimei organizate din Rusia să spele bani, să evite plata impozitelor și să-și ascundă averile în străinătate, a fost pusă la cale de banca rusească de investiții Troika Dialog. Banca a creat la mijlocul anilor 2000 o rețea de aproximativ 70 de companii offshore interconectate, prin care, în câțiva ani de zile, miliarde de dolari au ajuns din Rusia în Occident albite şi curate.

Spălătoria Troika. Aşa a fost numită schema globală de spălare de bani ruseşti făcută publică de o organizaţie de investigaţie jurnalistică. În spatele acestei scheme se află banca de investiţii rusească Troika Dialog, care a reuşit să canalizeze miliarde de dolari din Rusia către Occident. Însă toată această schemă a fost mai mult decât un sistem de albire a banilor, scrie Digi24.

Spălătoria Troika a permis oligarihor şi politicienilor din Rusia să achiziţioneze în secret acţiuni în companiile de stat, să cumpere bunuri imobiliare atât în Rusia, cât şi în străinătate, să îşi cumpere iahturi de lux şi multe altele.

Potrivit estimărilor FMI, sumele de bani spălate anual la nivel global echivalează cu 2 până la 5% din PIB-ul global. Adică aproximativ două mii de miliarde de dolari sunt curăţate în fiecare an chiar prin intermediul băncilor. Şi de la an la an sunt tot mai multe implicate în acest scandal, în centrul căruia se află cel mai mare creditor danez, Danske Bank, cu tranzacţii suspecte de aproximativ 230 de miliarde de dolari, gestionate de divizia sa estonă, în perioada 2007-2015.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: