Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum şi-a petrecut Radu Berceanu remanierea
Cum şi-a petrecut Radu Berceanu remanierea

Cum şi-a petrecut Radu Berceanu remanierea

Fostul ministru al transporturilor povesteşte pentru EVZ ce i-a spus Boc când şi-a "mirosit" remanierea: "Ce? Noi, să renunţăm?"

Întors cu normă întreagă în Senat, Radu Berceanu lasă să se vadă că a trecut uşor peste remanierea de la Ministerul Transporturilor. Remaniere pe care, oricum, nu o pune neapărat pe seama premierului, cu atât mai mult cu cât, cu o zi înainte, între patru ochi, Boc îi replica cu stupoare: "Ce? Nu se poate! Avem o bătălie grea de dus. Noi, să renunţăm?".

Trei săpătămâni mai târziu, Berceanu spune că s-a aşteptat. Că i s-a părut lipsit de logică să fie scoase din guvern "tunurile" ca să vină în loc "puşti cu aer comprimat". Că nu uită nimic, nici votul anti-Boc dat de Udrea şi rămânerea ei în guvern. Şi că "bătăliile grele" se pot da şi din afara executivului.

Boc: "Avem de dus o bătălie"

Despre ieşirea sa din guvernul Boc, Berceanu susţine că nu a venit ca o surpriză. Deşi, cu o zi înainte, aşa cum povesteşte fostul ministru pentru EVZ, Emil Boc nu avea nicio intenţie de a-l înlocui.

"După şedinţa de guvern (pe 1 septembrie – n.r.), m-am dus la Emil Boc şi i-am spus: «Consider că aţi fost un prim-ministru foarte bun, indiferent de părerea lui Vlădescu, mult mai bun decât Tăriceanu sau decât Isărescu. Eu cred că e ultima mea şedinţă de guvern şi aş vrea să vă mulţumesc ». Şi zice: «Cum adică? Ce, ţi-a spus cineva ceva?». Zic: «Nu mi-a spus, dar nasul ăsta al meu miroase bine. E o presiune…». «Ce? Nu se poate! Avem o bătălie grea de dus. Noi, să renunţăm?»".

"Când pleacă piesele grele, vin cele uşoare"

Nu şi-a depus mandatul, cum a anunţat Boc. "I-am zis: «Nu vedeţi că povestea e să plece piesele grele?… Pe logică, atunci când pleacă piesele grele vin cele u şoare, nu? Noi retragem tunurile, că sunt vechi şi punem puşti cu aer comprimat, că sunt noi. N-are logică, dar o să vedeţi că o să se întâmple». Şi s-a întâmplat. M-am aşteptat să fiu remaniat", spune Berceanu.

Cu ce efect? "PDL n-a crescut în sondaje, dar probabil, dacă nu se făcea, scădea mai mult", crede fostul ministru. Cât despre "bătăliile grele": "Ce, trebuie să fiu alături de guvern să dăm bătăliile grele? Din afară nu pot să dau bătălia asta?".

"Eu n-am uitat nimic"

Berceanu evită însă să explice cum în cazul înlocuitorilor de la Finanţe, Muncă şi Agricultură Boc a venit în faţa PDL cu numele pregătite, iar pentru Transporturi, propunerea s-a făcut ad-hoc: "Premierul ştie". Sau de ce PDL a trecut repede peste votul anti-Boc al Elenei Udrea. "Memoria colectivă e scurtă. Eu nu uit şi n-am uitat nimic. Dar eu nici la bătrâneţe n-o să mă apuc să povestesc", spune Berceanu.

"Anca Boagiu putea face mai mult decât controale în perioada asta."
RADU BERCEANU, senator PDL

Citiţi şi:

  • Remanierea "mai mulţi bani pentru partid"
  • EDITORIALUL EVZ: Remaniere guvernamentală cu un picior în opoziţie
  • Sebastian Vlădescu: "TVA nu va reveni la 19% în următorii ani". Boc are o "înţelegere limitată" asupra economiei în criză