Evenimentul Zilei > Social > Cum se pregătește România pentru creșterea numărului de refugiați ucraineni
Cum se pregătește România pentru creșterea numărului de refugiați ucraineni

Cum se pregătește România pentru creșterea numărului de refugiați ucraineni

Statul român se pregăteşte pentru eventualitatea creșterii numărului de refugiaţi proveniţi din ţara vecină şi vrea să achiziţioneze, cu sute de milioane de lei, corturi pentru cazarea lor şi elemente de echipare a acestora, printr-un acord-cadru cu durata de 2 ani.

„În contextul conflictului armat din Ucraina, precum şi al pericolului unui accident nuclear produs la centrala atomică de la Zaporojie, este posibil un aflux de cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din aceste zone.

Pentru intervenţia operativă în vederea protecţiei populaţiei refugiate, se impune achiziţionarea unui pachet de campare pentru intervenţii operative (…)″, se arată într-un document al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS) din subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Din acest motiv, instituţia a demarat o licitaţie pentru a cumpăra mii de corturi şi sute de mii paturi, saltele, pături, cearşafuri, saci de dormit şi alte articole de acest tip.

Mulți dintre refugiații ucraineni care au ajuns la Brașov ar vrea să rămână în România

Sunt posturi libere în IT, industria auto sau HORECA. Companiile sunt dispuse să ofere şi cursuri de calificare, iar cei care au copii îi vor putea lăsa în centre de zi, cât timp sunt la muncă.

În acest timp, reprezentanții Inspectoratul Școlar Judeţean caută soluții pentru ca cei mici să poată merge la școlile și grădinițele din Brașov. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, în timpul vizitei efectuate la Chișinău că România este pregătită să primească refugiați atât cât este nevoie.

Mesajul președintelui Klaus Iohannis

„România va primi atâţia refugiaţi câţi vin. Nu am de gând să refuz nicio ucraineancă şi niciun ucrainean care caută refugiu la noi, iar cei care caută refugiu în Moldova – şi aici capacitatea este depăşită – vor fi toţi primiţi în România. Nu intenţionez, nu intenţionăm să aducem în discuţie un număr sau o cotă. Este vorba de valori în care credem. Refugiaţii trebuie ajutaţi.

Câţi vin atâţia vor fi primiţi şi vor primi ajutorul şi asistenţa ce li se cuvine. Este minim minimorum ce putem să facem pentru ucraineni în această perioadă extrem de dificilă şi în această situaţie catastrofală în care au ajuns ei prin agresiunea Rusiei.

Nu vreau să fiu înţeles greşit. Nu încurajez pe nimeni din Ucraina să îşi părăsească casa şi să vină încoace, dar toţi cei care se simt ameninţaţi de război şi vor să vină la noi vor fi primiţi”, a spus președintele Iohannis.