România se pregătește pentru urmările războiului, conform spuselor lui Arafat: „Sperăm ca diplomația să detensioneze situația”

România se pregătește pentru urmările războiului, conform spuselor lui Arafat: „Sperăm ca diplomația să detensioneze situația”Sursa: EVZ

Potrivit șefului DSU Raed Arafat, România a început deja să se pregătească de un posibil var de refugiați care ar putea năvăli pe la graniță căutând un refugiu la noi. În acest context, în nordul şi estul tarii agitația a început cu amplasarea unor tabere speciale în cazul în care vecinii noștri vor trece frontiera.

Raed Arafat a declarat că aceste  corturile pentru refugiații din Ucraina pot fi instalate în câteva ore, în fiecare județ, în special din nordul şi estul ţării. De exemplu, tabăra mobilă de la Iași poate adăposti peste 200 de persoane. Aceasta cuprinde 30 de corturi utilate cu pături, saci de dormit, corpuri de iluminat, aeroterme și o bucătărie, anunță Ministerul de Interne.

Raed Arafat: Avem prima linie de tabere temporare care poate fi instalată foarte rapid

Șeful DSU a anunţat că deja sunt pregătite taberele pentru refugiații din Ucraina iar structurile din MAI sunt deja în alertă în cazul în care se vor confrunta cu un aflux de migranţi din Ucraina. Acesta a făcut declarații pentru Antena 3:

Noi avem un plan finalizat, care include şi DSU dar şi alte structuri ale MAI şi alte ministere cu rol în astfel de situații. Protecția civilă are rolul ei, forțele de ordine au rolul lor în cazul unei crize a refugiaților. Faptul că pregătim ceva nu înseamnă panică pentru populație, nu înseamnă că noi ştim clar că se va întâmpla ceva.

Speram ca diplomația să detensioneze situația, noi avem obligația să ne pregătim. Avem prima linie de tabere temporare care poate fi instalată foarte rapid, colegii de la IGSU au identificat terenurile. Pot fi ridicate în câteva ore. Fiecare judet are o tabără în dotare. Fiecare tabără e gândită pentru 200 de oameni.

De asemenea, ministru de Interne, Lucian Bode, a anunțat că s-a făcut un plan de acțiune în cazul unui aflux major de ucraineni spre ţara noastră. Despre acest subiect a făcut următoarele declarații.

Am realizat un plan de acțiune privind managementul unui aflux masiv de refugiați. l-am discutat cu toate structurile, iar acest lucru conține scenariile de lucru, zonele unde am putea primi acest aflux de refugiați, modul în care vor fi asistați cetățenii altor state.

Zona cea mai vizată este Sighetu Marmației

Vasile Moldovan, primarul orașului Sighetu Marmației  situat chiar lângă graniţa cu Ucraina a declarat că sunt pregătiți pentru a găzdui vecinii din Ucraina.

  Suntem pregătiți să oferim ajutor vecinilor noștri. Am identificat o serie de terenuri virane care s-ar preta pentru primirea refugiaților din Ucraina.

De asemenea sunt tabere mobile tot cu 200 de paturi  la ISU Suceava și ISU Botoșani. În Suceava, amplasamentele pentru instalarea taberelor de refugiați sunt la Rădăuți, la baza militară de la Câmpulung Moldovenesc și în Vatra Dornei, mai anunță oficialii.