Cu toate că au dobânzi mai mici decât cele oferite în prezent de depozitele bancare, titlurile de stat sunt deseori recomandate de cunoscătorii pieţei drept modalităţi sigure de economisire a banilor. Titlurile de stat pot fi cumpărate atât de firme, cât şi de populaţie. Singurul inconvenient pentru persoanele fizice este că sunt destul de costisitoare. Valoarea nominală a unui titlu de stat este de 10.000 lei (peste 2.600 de euro), iar dobânda este de 8-11%. Însă dacă sunt tranzacţionate pe pieţe care permit negocierea, preţul acestora poate scădea, ajungând la aproximativ 95% din valoarea titlurilor sau chiar mai puţin. 
 
De la 12 bănci

Există trei modalităţi prin care o persoană fizică poate cumpăra titluri de stat. În primul rând, imediat după emisiunea titlurilor, anunţată pe site-ul Ministerului de Finanţe (www.mfinante.ro, de la secţiunea Trezorerie şi datorie publică selectează subsecţiunea Emisiuni titluri de stat), hârtiile de valoare pot fi achiziţionate doar de la dealerii primari. Există 12 bănci care pot cumpăra de la Ministerul de Finanţe titlurile de stat: ABN Amro, Alpha Bank, BRD, BCR, Banca Transilvania, Bancpost, CEC, Citibank, ING, MKB Romexterra, Raiffeisen Bank şi UniCredit Ţiriac. Persoana trebuie să-şi deschidă un cont la o bancă şi un cont de titluri la una dintre băncile enumerate. Apoi, trebuie să completeze oferta de cumpărare a titlurilor de stat, unde indică valoarea pe care doreşte să o adjudece. Ulterior, doritorul va depune în contul curent suma reprezentând valoarea totală a titlurilor din oferta de cumpă rare. După desfăşurarea licitaţiilor de titluri de stat, anunţate de Finanţe, persoana află dacă oferta sa a fost acceptată şi devine posesorul titlurilor de stat.

Piaţa face preţul

Celelalte două metode de achiziţie a titlurilor de stat sunt de pe Bursa de Valori Bucureşti şi de pe piaţa interbancară controlată de BNR. Persoana care doreşte să cumpere aceste titluri trebuie să contacteze o firmă de brokeraj sau o bancă şi să încheie un contract special. După discuţia cu un reprezentant al intermediarului, el va solicita un preţ pentru cumpărarea titlurilor de stat şi va încheia tranzacţia dacă va găsi un jucă- tor dispus să vândă la acel preţ. Pentru a intra în posesia titlurilor, suma aferentă trebuie transferată în contul intermediarului.