Editura Evenimentul si Capital

Cum se coafau femeile din Roma Antică. Descoperiri uluitoare

O lume fascinanta- viața în Roma Antică
Autor: | | 1 Comentarii | 3449 Vizualizari

Am aflat ce bijuterii purtau femeile romanilor din Dacia Romană. Acum vom afla ce suterfugii foloseau femeile din Roma, în vremea împăratului Traian, pentru a fi mai frumoase și... mai înalte. Vă spunem doar atât: perucile erau la ordinea zilei.

„O zi în Roma Antică, secrete și curiozități” este un volum proaspăt ieșit de la tipar, la Editura Corint Istorie. O descriere fascinantă a vieții din cea mai cunoscută cetate a Antichității. Autorul, jurnalistul Alberto Angela, a pornit de la propriile curiozități despre viața în Roma Antică și a recreat o lume fascinantă.

Iată un fragment din care aflăm cum se coafau femeile din Roma. Cum se înfrumusețau.

„Coafuri faraonice

Deodată, sclava preferată de domina bate din palme. Machieuza iese din cameră, iar în locul ei intră două fetișcane. Ele urmează să se ocupe de părul stăpânei. Una din ele, coafeza, scoate dintr-un dulăpior trei peruci, pe care le pune pe masă. Au nuanțe diferite: blond, roșcat și negru. Nu trebuie să ne surprindă faptul că în epoca romană existau deja peruci. Ba chiar trebuie spus că sunt foarte la modă în rândul femeilor. Sunt confecționate din păr uman: cele blonde provin din Germania, cele negre din țările orientale, inclusive din India. Constituie o marfă de lux, pentru care probabil că s-au plătit taxe vamale serioase.


Domina alege peruca roșcată, pe care urmează s-o poarte la banchetul din seara aceasta. Sarcina sclavei pentru următoarele ore va fi s-o aranjeze și s-o aducă în stare perfectă pentru petrecere. O îndatorire dificil de îndeplinit, din moment ce aceasta este pur și simplu impunătoare, încărcată cu bucle ce trebuie rearanjate în timp util.

În epoca asupra căreia ne-am aplecat, cea a împăratului Traian, coafurile ating dimensiuni faraonice. Unele sunt atât de impunătoare și ascuțite, încât amintesc de tiara papală.

Peste zi însă, domina nu va purta perucă, ci își va expune propria podoabă capilară, care trebuie pieptănată și aranjată. Este motivul pentru care a fost chemată și a doua fetișcană, responsabilă cu pieptănatul. Aceasta poartă cu sine o întreagă panoplie de piepteni din fildeș, agrafe, panglici și periuțe. Va avea mult de muncă, căci va trebui să încrețească întreaga podoabă capilară a stăpânei, în realitate doar ușor ondulată. Pentru această operație va folosi o tehnică practicată și în epoca modernă. I-a cerut unui sclav să aducă în încăpere un mic vas cu jăratic, de care se va folosi ca să încălzească două bare de fier prinse între ele (calamistra), cu ajutorul cărora va încreți șuviță cu șuviță părul. Trebuie spus că, în epoca lui Traian, moda coafurilor feminine a atins o complexitate impresionantă, rod al unei evoluții graduale.

Încercați acum să vă imaginați o situație similară în moda contemporană: coafurile se schimbă în funcție de perioadă, iar cea care lansează noua tendință într-ale coafurilor este adesea chiar prima doamnă, respectiv soția împăratului, sau celelalte femei din familia acestuia. Următorul pas este Acela că, observând statuile acestor femei ale momentului plasate în locurile publice sau efigiile lor pe monede, exponentele sexului frumos din întregul imperiu caută să le imite. Una peste alta, marii „stiliști” ai lumii romane sunt chiar femeile de la curte. Astfel, odată cu petrecerea diferitelor dinastii la putere, se nasc pieptănături din ce în ce mai complexe. De exemplu, Octavia, sora lui Augustus, a lansat „pieptănătura Octavia”: părul ondulat în zona tâmplelor și un mic ciuf pe frunte, de unde o meșă împletită pleca asemenea unei „creste” către vârful capului, sfârșind la ceafă într-un coc (și acesta alcătuit tot din șuvițe rulate).

Coafurile matroanelor sunt foarte complexe: cocul format din șuvițe rulate și „creasta” care pleacă de deasupra frunții sunt create cu ajutorul meșelor importate, confecționate din păr natural. Cele care lansează noile tendințe în modă sunt soțiile împăraților

ULTIMA ORA. Cu cine STA IN CELULA Radu Mazare!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI