Doar zece bănci de pe piaţa locală oferă credite de refinanţare consistente, mai precis în valoare de 10.000 de euro sau 42.700 de lei, fără giranţi sau garanţii, care pot fi rambursate în zece ani, arată o analiză efectuată de revista "Capital".

Împrumuturile de această valoare pe termene cât mai lungi pot fi utilizate pentru consolidarea unor credite mai mici, de tipul celor luate "cu buletinul". Aceasta este una dintre cele mai simple soluţii pentru reducerea cheltuielilor familiei cu plata ratelor.

Astfel, costul efectiv al creditelor pentru refinanţarea împrumuturilor mai vechi de consum pleacă de la circa 15%, atât la cele în lei, cât şi cele în euro. Totuşi, cele mai bune oferte sunt pentru clienţii care aduc giranţi sau au conturile de salarii la aceeaşi bancă.

Cele mai avantajoase oferte

Dacă sunt analizate împrumuturile în lei, cel mai ieftin credit de 42.700 de lei pe zece ani poate fi contractat de la RBS. Aici, dobânda anuală efectivă (DAE) este de 15,79%, însă numai pentru cei care îşi încasează salariul prin această bancă. Pentru restul clienţilor, RBS impune un cost efectiv de 16,38%. În acest caz, prima rată lunară ar fi de 960 de lei.

În schimb, la Banca Transilvania DAE este de 16,6% la aceste împrumuturi, indiferent la ce bancă îşi încasează salariul potenţialul client. Aducerea, însă, a unui girant la contractarea unui credit de consum de la această bancă poate reduce DAE la 14,9%.

Diferenţe mari la dobândă

Pentru cei care doresc un credit de 10.000 de euro, pe zece ani, cea mai ieftină ofertă este la Raiffeisen Bank. În acest caz, DAE este de 14,62% pentru clienţii cu conturi de salarii, respectiv 15,63% pentru cei care îşi încasează leafa prin intermediul unei alte bănci. În această ultimă situaţie, prima rată lunară ar fi de 154,3 euro.

Pe următoarele locuri în clasamentul întocmit din punctul de vedere al costului efectiv se plasează creditul în euro de la Piraeus Bank – cu DAE de 15,94%, respectiv cel oferit de Emporiki clienţilor cu conturi de salarii.

În cazul acestei bănci, în condiţiile menţionate, dobânda se ridică la 16,87%, potrivit revistei "Capital". Pentru clienţii care îşi ridică veniturile din conturi deschise la alte bănci, creditul oferit de Emporiki are un cost efectiv de 19,24%.

Oferte de dobândă pentru clienţii fideli*