UPDATE – Cristian Borcea va fi eliberat.

Decizia instanței:

„În temeiul art. 587 alin. 1 C.proc.pen. raportat la art. 59-60 C. pen.1969 şi cu aplicarea art. 5 C. pen., admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat Borcea Cristian. Dispune liberarea condiţionată a petentului condamnat de sub puterea MEPI nr. 132/2019 emis de Curtea de Apel Bucuresti Sectia I Penal, în baza sentinţei penale nr. 48/2019. Pune în vedere petentului dispoziţiile art. 61 din Codul penal din 1969 privind revocarea liberării condiţionate. În baza art. 275 alin. 3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Măsura dispusă se comunică administraţiei locului de deţinere. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 11.09.2019”, se arată în minuta instanței.

De dimineață, Cristian Borcea a fost ținut în anticamera, în timp ce boxa acuzaților era plină de arestați. A fost introdus în sala de judecată abia când i-a venit rândul și grefierul a strigat cauza 19.

Nu este prima oară când se întâmplă asta. Pentru un străin abia ajuns în sala de judecată, ordinea în care sunt strigate cauzele ar putea semăna cu extragerea la Loto. Două-trei ore în îngesuiala de la Judecătoria Sectorului 1 îi vor fi de ajuns novicelui pentru a realiza că mai întai sunt strigate cauzele care se amână fără discuție, apoi cele cu arestați în boxă, și abia la urmă cele pe fond, cu părți în stare de libertate. Borcea a fost introdus în boxă după o oră de la începerea ședinței.

Avocata Alice Draghici a cerut admiterea cereri pe care comisia de eliberări condiționate a formulat-o și a solicitat verificarea îndeplinirii cerințelor în mod cumativ. „Comisia a constatat că a exeecutat 2400 de zile și a depășit fracția prevazută de lege.

Borcea a câștigat 414 zile prin muncă și 200 de zile pe baza legii recursului compensatoriu, a mai spus avocata. Ea a mai arătat că omul de afaceri a fost stăruitor în muncă, lucrând pe toata durata pedepsei, că a fost internat pentru monitorizarea afecțiunii cardiace de care suferă pe perioada de carantină, apoi a cerut să fie selectat la muncă, imediat după ieșirea din carantină.

Avocata Alice Draghici a mai arătat că, în iulie, Borcea a fost mutat la regim deschis fără supraveghere și că nu a fost sancționat niciodată, ci recompensat gradual cu vizite în plus și părăsirea penitenciarului. Mai mult, fostul acționar de la Dinamo a urmat nenumărate programe socio-educative, că s-a reeducat și s-a pregătit pentru viața de după eliberare.

Având în vedere că a fost condamnat pentru infracțiuni economice, cea mai concretă dovadă de regret este plătirea prejudiciului, a mai reliefat apărătoarea. Imediat după pronunțarea hotărârii, în februarie 2019, Borcea a deschis cont la trezorerie și a plătit prejudiciul, a mai spus AliceDrăghici.

Comisia din penitenciar a constatat îndeplinirea tuturor condițiilor, având în vedere că Borcea păstrează o legătură permanentă cu familia și a fost vizitat ori de câte ori a fost posibil de toți cei nouă copii.

Procurorul a cerut respingerea cererii, afirmând că la acest moment nu sunt îndeplinite condițiile, având în vedere că timpul petrecut în detenție nu reprezintă o dovadă relevantă, avand în vedere numărul mare al infracțiunilor pentru care a fost condamnat.

Procurorul a mai cerut detalii despre o mulțime de aspecte tehnice privitoare la calculele comisiei de eliberări condiționate, concluzionând că cererea este neîntemeiată.

Avocata Alice Drăghici a replicat spunând: „Mai mult decât să execuți aproape toată pedeapsa, să muncești și să plătești prejudiciul până la ultimul leu – nu știu ce altceva ar putea să facă un condamnat!”

Când i s-a dat cuvântul, Cristian Borcea a declarat că a participat peste cinci luni la programe educative, a plătit prejudiciile plus 2 milioane de euro penalități și a participat la toate cursurile și programele la care a putut. El a mai spus că nu se putea participa la toate cursurile în timp ce mergi la muncă

Cererea a rămas în pronunțare. Sentința – nedefinitivă – se va pronunța miercuri, 11 septembrie 2019.