Cum să trăieşti până la 114 ani

Cum să trăieşti până la 114 ani

Oamenii care sunt fericiţi, au o viaţă sexuală activă şi care adoptă un stil de viaţă sănătos fac parte din acea categorie de persoane care trăiesc mai mult, se precizează în mai multe studii publicate de cotidianul The Independent.

În urma monitorizării unui număr de 600 de persoane, timp de 60 de ani, s-a dovedit că există şapte factori-cheie care determină modul în care îmbătrânim. Aceştia sunt: evitarea abuzului de alcool, renunţarea la fumat, un mariaj stabil, exerciţii fizice regulate, menţinerea unei greutăţi corporale normale, dezvolatarea unor obiceiuri sănătoase şi o educaţie permanentă.

Părerea este confirmată şi cercetătorii Universităţii Cambridge, care adaugă că, prin păstrarea a cel puţin patru dintre cei şapte factori, se asigură o prelungire a vieţii cu 14 ani.

Mai multe universităţi de prestigiu din lume au colectat date şi au prezentat cum poate fi crescută speranţa de viaţă cu:    1,8 ani- Fii câştigător

Câştigătorii Premiului Nobel trăiesc aproape cu doi ani mai mult decât cei care au fost doar nominalizaţi, dar au pierdut distincţia, se arată într-un strudiu al Universităţii Warwick, în timp ce oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Toronto au arătat că şi câştigătorii Oscarului trăiesc mai mult decât nominalizaţii la acelaşi premiu. Astfel, un căştigător al marelui premiu în cinematografie trăieşte în medie cu patru ani mai mult decât un actor obişnuit, iar un dublu câştigător mai adaugă vieţii şase ani, spun specialiştii canadieni.

2 ani- Mănâncă ciocolată

Studiile au arătat că prin consumul de ciocolată neagră se menţine o inimă sănătoasă şi se asigură o mai mare longevitate. Analizele bazate pe date oferite de absolvenţi ai Harvard au arătat că persoanele care mânâncă ciocolată trăiesc cel puţin un an mai mult decât cei care nu au acest obicei.   2,5 ani- Ai o viaţă sexuală activă O cercetare a Universităţii din California arată că sexul practicat în mod regulat poate creşte viaţa cu mai mult de doi ani, în timp ce un studiu al Universităţii din Bristol evidenţiază că numai bărbaţii care sunt activi sexual trăiesc mai mult.

Riscul decesului la bărbaţii care fac sex de cel puţin două ori pe săptămână este mult mai scăzut decât la cei care îl practică o dată pe lună sau mai puţin.   3 ani - Fii credincios şi fă-ţi prieteni Frecventarea în mod regulat a bisericii poate fi la fel de sănătoasă ca şi joggingul, arată un studiul al Universităţii din Pittsburg. "Mersul la biserică este comparabil cu foarte multe dintre terapiile comune, însă este mult mai puţin costisitor", se precizează în studiu.

Un efect similar a fost observat şi în cazul persoanelor prietenoase, care socializează mult şi au prieteni. În schimb, cei care sunt mai preocupaţi de serviciu, cumpărături sau grădinărit sunt predispuşi în proporţie de 35% la o moarte prematură.

3,6 ani - Mănâncă mai puţină carne

Dietele cu un conţinut scăzut de carne sau cele vegetariene scad riscul decesului timpuriu.  "Cercetările au arătat că un model de alimentaţie cu un conţinut scăzut de carne este asociat cu sporirea longevităţii", se precizează într-un studiu publicat de universitatea americană Loma Linda.

Starea de sănătate este astfel îmbunătăţită de aportul scăzut de grăsimi saturate şi nivelul ridicat de antioxidanţi obţinut din consumul de fructe şi legume.

4 ani - Bea vin Consumul regulat de cantităţi mici de vin poate adăuga patru ani la viaţa unui bărbat, se arată într-un raport al oamenilor de ştiinţă germani. Aceştia au dovedit că bărbaţii care au băut în fiecare zi câte jumătate de pahar de vin au trăit în medie cu 38% mai mult decât restul.

Vinul, consumat în cantităţi moderate, ajută la păstrarea colesterolului în limitele normale.

5 ani - Continuă să înveţi şi joacă golf Femeile care au o educaţie peste medie trăiesc cu cinci ani mai mult decât cele slab educate, în timp ce bărbaţii cu diplomă universitară pot trăi cu peste şapte ani mai mult decât contemporanii lor cu studii medii, se artă într-uh raport al Universităţii Harvard.

În plus, cei care obişnuiesc să joace golf au o viaţă cu cinci ani mai lungă decât cei care nu practică acest sport de elită, au precizat oamenii de ştiinţă de la institutul suedez Karolinska.

7 ani- Păstrează-ţi gândirea pozitivă Universitatea Yale a efectuat un studiu asupra a 660 de persoane cu vârste peste 50 de ani. Rezultatele cercetării au dovedit că optimiştii au trăit cu peste şapte ani mai mult decât pesimiştii.

8 până la 10 ani - Nu fuma   Nefumătorii îşi adaugă până la 10 ani la viaţă. O echipă de cercetători ai Universităţii din Helsinki a descoperit că nefumătorii trăiesc, în medie, cu peste 10 ani mai mult decât cei care fumează peste 20 de ţigări pe zi.

În acelaşi timp, medicii de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam au precizat că bărbaţii care au fost operaţi de inimă şi au renunţat la fumat după intervenţia chirurgicală au trăit chiar mai mult.

10 ani ( valabil numai în cazul bărbaţilor) - Căsătoreşte-te

Potrivit unui raport al Universităţii din Chicago, bărbaţii căsătoriţi trăiesc, în medie, cu până 10 ani mai mult decât burlacii, iar femeile căsătorite trăiesc cu aproximativ cinci anu mai mult decât cele necăsătorite. Cu toate acestea, un studiu suedez arată că femeile căsătorite trăiesc mai puţin decât bărbaţii, din cauza stresului provocat de grijile căsniciei.

Peste 10 ani - Fii fericit/ă O cercetare efectuată asupra călugăriţelor arată că fericirea acestora le asigură o viaţă cu 10 ani mai lungă decât a celor care se simt nefericiţi. În plus, călugăriţele fericite sunt mai puţin ameninţate de Alzheimer.

14 ani - Schimbă-ţi stilul de viaţă O schimbare în bine în modul în care trăieşti îţi poate aduce 14 ani la speranţa de viaţă, arată un studiu efectuat de Universitatea Cambridge asupra unui număr de 20.000 de subiecţi cu vârste de peste 45 de ani.

Cercetătorii au arătat că cei care fac exerciţii fizice în mod regulat, mănâncă aproximativ cinci porţii de fructe pe zi, nu au fumat niciodată şi au consumat moderat alcool au o viaţă cu aproximativ 14 ani mai lungă decât cei care nu au avut niciunul dintre aceste obiceiuri.

20 ani - Fă bani şi trăieşte într-un cartier bun

Bogaţii trăiesc mai mult decât săracii, au precizat oficiali ai centrului american pentru sănătate din Baltimore. Aceştia au arătat că speranţa de viaţă pentru cei care trăiesc în cartierele supraaglomerate este de numai 63 de ani, în timp ce media de vârstă a celor care trăiesc în cartierele rezidenţiale este de 83 de ani.

Citiţi şi:

Mariam, femeia de 120 de ani

Ne puteți urmări și pe Google News