Opţiunile sunt mai multe ca niciodată, de la noutatea laser tag, la clasicul bowling.
Lista de activităţi importate din străinătate, precum bowling, biliard şi chiar fusbal, deja cunoscute de români, este completată de opţiuni noi, care sunt la modă în oraş: laser tag, darts sau jocuri de societate. Toate se "consumă" la un suc sau la un pahar de bere în localurile din Bucureşti şi din ţară.
Laser tag, copilul paintball-ului, transpus într-o formă SF - puştile cu bile fiind înlocuite de arme laser -, câştigă de câţiva ani teren în faţa jocurilor cunoscute. De ce? Este activ, competitiv şi pune nu numai creierul, ci şi muşchii în mişcare. "E cam greu să explic de ce place, e un joc de împuşcături şi te atrage, vezi acolo acţiune, te distrezi, povesteşti foarte mult după", spune Cosmin, un tânăr de 21 de ani.
Una dintre sălile populare de laser tag poate fi găsită în mall-ul AFI Palace. Este a doua sală LaserMaxx, după cea din City Mall. "Efortul nostru s-a concentrat iniţial pe a explica ce este laser tag-ul. Cererea a crescut organic, jocul fiind acum foarte la modă şi preferat cu precădere pentru atmosferă şi dinamism", explică reprezentanta complexului, Ioana Tătar. Prima sală a fost deschisă de cei de la LaserMaxx în 2007, pe bulevardul Titulescu.
În tot acest timp, jocul a căpătat ceva mai multă atenţie în cultura populară. Unul dintre personajele serialului "How I Met Your Mother" este obsedat de joc şi îi este interzis pe viaţă accesul în sală, din cauza entuziasmului său necontrolat. "Există, desigur, clienţi fideli, care vin săptămânal, încercând de fiecare dată să-şi bată propriul scor", menţionează Tătar.
"E foarte distractiv să joci între prieteni, e foarte tare. Cred că venim de când s-a deschis", povesteşte entuziasmată o jucătoare de laser tag.
Mall-urile nu sunt singurele cu astfel de săli. La Laser Megazone, de exemplu, o arenă de pe bulevardul Iuliu Maniu, se organizează multe evenimente speciale: team building-uri sau aniversări, iar acestea sunt însoţite de gratuităţi pentru sărbătorit sau reduceri pentru grupuri. Stalingrad Laser Tag Arena, din clădirea Romaero, şi Laser Tag Division, de pe strada Mitropolit Veniamin Costache, propun şi ele activitatea pentru evenimente corporate sau petreceri. "Efortul nostru s-a concentrat iniţial pe a explica ce este laser tag-ul. Cererea a crescut organic, jocul fiind acum foarte la modă.“ Ioana Tătar, reprezentant LaserMaxx NOUTATE
"Febra" jocurilor de societate în cafenele a cuprins Bucureştiul
"Boardgames" sau jocurile de societate au devenit foarte populare în ultimele luni, astfel încât au apărut mai multe cafenele în care acestea pot fi închiriate. Un joc poate dura între 45 de minute şi câteva ore.
Una dintre ele este Ceainăria Tabiet, acolo unde există opţiuni variate pentru jocuri mai complexe decât rummy sau "Nu te supăra frate". Co-proprietarul Carmen Stancu le recomandă începătorilor jocuri de societate precum "Coloniştii din Catan", "Dixit" sau "Activity", deşi la Tabiet există şi titluri pentru avansaţi. Aceste jocuri pun de obicei la încercare capacitatea de a crea o strategie pentru a obţine victoria, dar presupun şi o oarecare doză de noroc.
Locul are deja o clientelă fidelă, aşa că rezervările pentru weekend trebuie făcute în avans cu cel puţin două-trei zile, deşi au existat şi persoane care au rezervat locuri cu o lună înainte, pentru a-şi serba ziua jucând boardgames. Tot la sfârşit de săptămână, ceainăria organizează şi concursuri pentru diversele jocuri. O oră de joc costă între 3 şi 5 lei. Jocurile de societate, mai simple sau mai complexe, pot fi închiriate şi în alte localuri din Bucureşti, precum Hobby Cafe sau Hobby Games.
Pentru cei care vor să găsească parteneri de joc există clubul Jocoman, ai cărui membri se reunesc în weekend la sala de tango Estudio Tango Real. (Ruxandra Grecu) OBIŞNUINŢĂ. Fanii jocurilor de societate se strâng la Ceainăria Tabiet ACTIVITATE
Bowlingul şi biliardul, moduri ieftine de a-ţi petrece timpul
Apetitul pentru noile moduri de a te distra importate din Statele Unite nu l-a diminuat pe cel pentru jocurile devenite clasice printre tinerii din România: biliard şi bowling, cele mai multe locuri dedicate acestor activităţi fiind pline, mai ales în weekend, dar şi seara. "Vineri, sâmbătă, duminică sunt zilele în care să zici că faci vânzare", spune un angajat al unui centru de bowling din AFI. "Venim cam o dată, de două ori pe lună, ne jucăm, ieşim, ne distrăm. Stăm cam de un joc d-ăsta, nu ştiu cât durează. După aia mergem la biliard. Prefer mai mult biliardul pentru noi, băieţii", povesteşte Cătălin, la un joc de bowling. Fusbalul se joacă pe bază de fise
Biliardul şi bowlingul pot fi exersate în cele mai multe mall-uri. Orice doritor poate găsi săli în cele mai populate zone ale oraşelor, iar tarifele, variabile în funcţie de momentul zilei, sunt destul de mici. În complexul IDM, printre cele mai cunoscute din Capitală, o oră de biliard costă între 7,5 şi 25 de lei, iar un joc de bowling, între 30 şi 100 de lei.
Laser tag-ul este un mod inedit de a-ţi petrece o zi specială şi nu este foarte costisitor, având în vedere că se joacă în două echipe de câte cinci – şase oameni. O partidă de 15 – 20 de minute, costă între 10 şi 20 de lei.
Cele mai multe baruri sportive sunt dotate cu mese de fusbal. Jocul nu costă mult, se joacă pe bază de fise, de 1,5 – 2 lei, luate de la bar, şi, deşi toată acţionea se petrece în jurul unei mese mai mici de un metru pătrat, reuşeşte să prindă şi cea mai neştiutoare persoană în domeniul fotbalului. Printre locurile în care există mese se numără: Expirat, After Dark, Letters şi Cafe Corner.
100 de lei este preţul la care poate ajunge o partidă de bowling, un joc care nu a prins la fel de bine ca biliardul, dar care poate fi practicat în cele mai multe mall-uri din Capitală
DARTS
Un joc necostisitor
O modă pornită acum câţiva ani de străinii din România, cea a darts-ului, câştigă din ce în ce mai mulţi fani în ţara noastră. Fiind aproape lipsit de investiţii din partea patronilor de club, darts-ul se joacă gratuit în cele mai multe baruri. Unele cer o mică garanţie în schimbul săgeţilor. Jocul a căpătat amploare mai ales în Bucureşti, unde, în fiecare marţi şi joi se întâlnesc membri ai celor două ligi de darts. Dacă acum câţiva ani existau doar câţiva jucători, acum liga reuneşte câteva sute. Fiecare jucător aduce la concursuri alţi prieteni, care devin rapid pasionaţi de joc. Cele mai cunoscute locuri unde se adună jucătorii experimentaţi sunt Marty’s Darts Club, Tati Bar, Terasa Florarilor şi Dreamers.