Cum să scapi de urs pe Muntele Tâmpa

Cum să scapi de urs pe Muntele Tâmpa

Doi turişti bucureşteni care se plimbau, luni seara, pe Muntele Tâmpa, din Braşov, au fost nevoiţi să se urce pe o schelă metalică, care susţine numele oraşului, şi să sune la 112, după ce s-au întâlnit cu câţiva urşi.

Cătălin Pantea, în vârstă de 35 de ani, şi Cornelia Bunea, 30 de ani, se plimbau în jurul orei 21.00, în zona Belvedere. „Ei spun că au văzut doi urşi şi că lar fi auzit şi pe al treilea. O echipă a Jandarmeriei mobile a intervenit şi i-a coborât pe cei doi în siguranţă de pe schelă. Nu au fost răniţi, dar au tras o sperietură groaznică“, a declarat, marţi, Ciprian Aldea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Braşov.

Specialiştii spun că urşii de pe Tâmpa sunt obişnuiţi cu oamenii şi, cel puţin teoretic, nu îi atacă. Totuşi, în această periodă a anului, ei sunt abia ieşiţi din hibernare şi intraţi în perioada de împerechere, iar comportamentul lor este imprevizibil. „Abia am reuşit să momim urşii departe de cartierul Răcădău, acum avem necazuri cu ăştia care se duc ei singuri la urs“, se plânge viceprimarul Adrian Gabor. „Ar f bine să nu urce noaptea pe munte, iar dacă totuşi o fac, să aibă la ei lanterne şi surse de zgomot ca să-i îndepărteze.“   Autorităţile locale au stabilit şi o amendă, care poate ajunge la 1.000 de lei, pentru turiştii care urcă noptea pe Tâmpa. Gabor a precizat că s-au dublat patrulele de poliţişti comunitari care păzesc muntele. Jandarmii montani care patrulează prin zonă sunt dotaţi cu petarde speciale pentru speriat animalele.

Ne puteți urmări și pe Google News