Evenimentul Zilei > EVZ Special > Priveghi cu lăutari la OTV. Imnul angajaţilor: „Ce seară minunată!” | MULTIMEDIA
Priveghi cu lăutari la OTV. Imnul angajaţilor: „Ce seară minunată!” | MULTIMEDIA

Priveghi cu lăutari la OTV. Imnul angajaţilor: „Ce seară minunată!” | MULTIMEDIA

În timp ce Dan Diaconescu explica la o televiziune de știri nedreptatea făcută de CNA, angajații OTV au încins podeaua în studio. S-a dansat cu strigăte.

Ai putea intra cu o mitralieră în sediul televiziunii lui Dan Diaconescu. Îl păzeşte un bătrânel cu bască, care e "drepţi" ori de câte ori se dechide uşa de la intrare. Îşi urmăreşte şeful cum glăsuieşte, şi în direct, şi în reluare, la televizorul agăţat de perete.
În seara asta face o concesie. Cum domnul Dan e "live" la o televiziune de ştiri, încruntat şi supărat foc că membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au decis, marţi, să reînjumătăţească licenţa postului, e ochi şi urechi la el. Noua hotărâre i-ar da dreptul lui DD să emită până pe 4 iulie. Nimic nu este însă sigur, se poate şi mai rău. CNA a anunţat că se va discuta şi astăzi, într-o şedinţă, despre televiziunea naţiunii.

Amfitrion la uşa studiourilor e şi ziaristul Silviu Alupei. A venit documentat. Poartă după el două tomuri groase despre jurisprudenţa europeană. Când va intra în direct ar vrea să explice de ce e, domle, ilegal să închizi un post de televiziune. Şi nu una oarecare: "E televiziunea poporului!"
"Pe aici a călcat Băsescu!"

Alupei îşi permite să-şi deranjeze şeful. DD e în birou, cu casca "de direct" în ureche. Strigă după Gabi, asistenta: "Vezi care e treaba cu sondajul IRES! Şi la sondaj să daţi aşa: ei vor să renunţăm ori la Partidul Poporului, ori la OTV. Dumneavoastră la ce aţi renunţa?".
Gabi pleacă în fugă pe-un hol lung. Îl aprobă din mers pe domnul Dan, ferchezuit ca de nuntă: costum negru, cămaşă albă, un pic largă la guler, cravată purpurie. Alupei îl scuză pe DD că nu-i aşa politicos cu musafirii. În seara asta i s-au înecat corăbiile. E negru de supărare.

Alupei îşi ia la subraţ cărţile şi în serios rolul de gazdă. Mergem în platou. Alt hol lung, acoperit cu o mochetă diformă şi uzată. Omul de casă al lui DD nu pierde ocazia: "Pe-aici a trecut Băsescu. Pe vremea când era chemat la emsiune! Ştiţi cum merge el, nu?", întreabă Alupei, imitând nişte paşi dezlânaţi într-un mers apăsat şi strâmb.

Sorin Ovidiu Bălan face serenade de sar elasticele de la chiloţi

Echipa de şoc ocupă aceleaşi locuri ca în fiecare seară, la masa rotundă. E Mirela Ceanu, ocupată să butoneze un telefon, e Sorin Ovidiu Bălan (SOB) – care ţipă că nu-l lasă pe prietenul domnul Dan la greu – , e Florin Condurăţeanu – care îşi şterge ochelarii roz, e, desigur, şi Silviu Alupei. Explică de ce e nasol în seara asta la sediul OTV. "Nebunii ăştia de la CNA au lălăit-o cu decizia, că n-a avut timp DD s-adune oamenii la televiziune, să facă revoluţie. Mâine seară vin ciumpalacii! Sunt oameni la intrare, dar sunt au venit pentru cazuri sociale, nu că se închide OTV-ul!".

"Faceţi niţică gălăgie!"

Pauză de ţigară. Se scot sucurile de sub masă şi zbârnâie celularele."Ia uite cum sună telefoanele! Ca la război", strigă Florin Condurăţeanu. Tocmai ce-l sună fanii din Italia. Iureş în studio. Toată lumea îl plânge pe domnul Dan la telefon. "Evident că e o comandă! O comandă politică! Auzi, faceţi şi voi acolo un protest, scrieţi nişte cartoane, strigaţi nişte lozinci! Hai, faceţi niţică gălăgie!". Aşa s-a pornit, marţi seară, sărbătoarea închiderii postului OTV.
Invitaţii care-au fost chemaţi din timpul zilei au venit. Au venit, dar cam degeaba. DD pregătise un program artistic. Un puşti echipat cu pantofi negri de lac şi şosete albe i-a dus sunetistului CD-ul cu un negativ: "E pentru live. Aici nu se cântă live?". S-a cântat. A început distracţia.

Show-ul

Luiza – fustă scurtă, tocuri cui şi ocupaţie incertă – e hotărâtă să ţină doliu. Parastas în toată regula. Stă şi ea la masă cu echipa de colaboratori a patronului: "Este exclus! În seara asta nu cântă nimeni!" "Hai, măcar în pauză!", i-a spus sunetistul şi-a dat play la negativ. Puştiul cântă "New York, New York" şi nu-l ajută microfonul. Când e prea sus, când e prea jos. Ne zgârie urechile şi ne strâmbăm. Îl ajută Sorin Ovidiu Bălan. S-a încălzit justiţiarul supraponderal. Zbiară şi el: "Prietene, pune un negativ de să-i sară elasticul de la chiloţi Luizei!" Răsete! Aplauze! Luiza se îmbujorează.

SOB îi smulge microfonul din mână, că puştiul n-apucă să termine de cântat ultimele versuri. Nu se supără nimeni. E atmosferă. Bălan cântă "Sunt vagabonul vieţii mele". Doamna Mirela e încântată. Se pisiceşte lângă solist, îi bate din gene şi la sfârşit aplaudă. O dedicaţie şi pentru Luiza! "Luiza, uită-te în ochii mei! Eu ştiu c-ai să mă-nşeli chiar mâine/ Dar fiindă azi mi te dai toată/ Am să te iert. E vechi păcatul/ Şi nu eşti prima vinovată". SOB recită din Minulescu. Fata nu tresare decât când omul de casă al DD o dă pe Cenaclul Flacăra. "Versuri de domnul Păunescuuu! Aplauze!".

DD stă de două ore în direct

Pe doamna Mirela o cam plistiseşte SOB. Revoluţionarul de la OTV a luat o fată la dans. Începe iar muzica: "Prietene, bagă de la Ion Suruceanu! Ce seară minunatăăăă…". Bălan o învârte printre două maşini de dat ca premii şi un frigider învelit în celofan, o ia în braţe, o suceşte şi începe să transpire. Nu se lasă. În spatele lui, un domn îşi face singur poze. Zâmbeşte la cameră. Are o mână ridicată în aer, se mişcă stânga – dreapta, să-i iasă fotografia.
Mirela Ceanu vrea emisiune, c-a început deja să caşte: "Să-l anunţe cineva pe Diaconescu că are şi el televiziune!"

Domnul Dan e tot încruntat. Corina Dragotescu îl ţine ocupat pe alt canal. Vorbesc, desigur, despre ţara asta bogată: avem cupru, avem aur, avem gaze de şist, dar, ce păcat!, nu vom mai avea televiziunea poporului!

Românii au purici! Asta e naţiunea

Desprins din toată harababura din platou, Silviu Alupei revine. Are cărţile după el. Urcă în gradenă, la spectatori. În mijlocul naţiunii: "Ăsta e fenomenul OTV! Domle, am stat odată aici şi uite-aşa săreau puricii. Mă făceau la picioare! Dar ăştia sunt oamenii, asta e naţiunea! Ăsta e fenomenul OTV! Dac-aţi şti ce-am trăit noi aici!". Ziaristul rememorează momentele – cheie ale nebuniei OTV: cântecele de la miezul nopţii, lumea care face coadă la intrare: "Stau acolo pentru că ştiu că Dan intră pe uşa aia. Ar putea avea o intrare prin spate, dar ăsta e farmecul OTV – să stai de vorbă cu oamenii!".

Se închid, deodată, microfoanele. Corina Drăgotescu nu mai e în direct, a început jurnalul de la miezul nopţii. Trepăduşii OTV au făcut legătura: Şase! Vine domnul Dan! Apare în hala tapetată cu cofraje de ouă. Câteva, mai închise la culoare, iau forma literelor OTV. Are nişte foi în mână şi telefonul la ureche. Linguşitori, sar colaboratorii: "Dane, a fost excelent! Ai zis bine!" De fapt, la televizor nu l-a ascultat nimeni. "Mii de mesaje am primit, Dane!"

Diaconescu se aşază pe scaun. Vorbeşte încet: "Eu intru primul şi vorbesc până la publicitate. După vorbesc cu Fenechiu (avocatul Daniel Fenechiu, n.r.), după care intru tot eu, şi-apoi vorbiţi şi voi, pe rând".

Ecranul negru cu bandă galbenă, pe care a stat scris ore în şir că televiziunea poporului a fost interzisă de Băsescu, s-a luminat. A apărut "viitorul preşedinte". În dreapta lui deja a adormit cameramanul. Ca să nu-l vadă şeful, se întoarce mai spre stânga, ascuns în spatele trepiedului. Capul îi cade în piept şi tresare. N-a pierdut nimic. Pauză de publicitate.

"Nu e azil de bătrâni! Nu e sală de aşteptare!"

Ajutoarele sar din toate părţile: apă pentru domnul Dan, încă un document pentru o dezvăluire, un şerveţel, ce-i pofeşte inimioara. S-au înmulţit şi spectatorii. Frezaţi toţi, în costume, îl ascultă pe DD chiar şi în pauza de publicitate. Gabi, asistenta, dă o fugă până afară. Mulţimea din holul de la intrare e chiar supărată. Angajata OTV face linişte: "S-au schimbat regulile! Aici nu e azil de bătrâni! Nu e sală de aşteptare". Lumea tot nu pleacă acasă.

CITIŢI ŞI:

  • OTV se închide pe 4 iulie! CNA a înjumătăţit din nou licenţa postului
  • Când OTV a născut "monştri". Scurt istoric "senzaţional"