Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum rezolvăm problemele românilor din Italia?
Cum rezolvăm problemele românilor din Italia?

Cum rezolvăm problemele românilor din Italia?

Aceasta este întrebarea la care se vor oferi răspunsuri în cadrul Forumului comunităţilor româneşti din Italia. Eenimentul, considerat cea mai mare reuniune a diasporei româneşti din Peninsulă, va avea loc la Milano, între 23-24 mai. În cadrul primei ediţii, din 2008, s-a dezbătut şi problema integrării romilor, unul dintre invitaţi fiind Lucica Tudor, "Regina romilor din Europa".

Una dintre temele principale din acest an va fi situaţia din ultimele săptămâni din Peninsulă, care a afectat imaginea românilor şi a generat discuţii la cel mai înalt nivel, între autorităţile celor două state.

Reuniunea din acest an îşi propune întărirea reţelei de comunicare şi informare ale cărei baze au fost puse în urmă cu un an, la precedentul Forum, ce s-a demonstrat o adevărată platformă de lansare a ideilor, de prezentare a aşteptărilor, de dezbatere a propunerilor, dar şi de identificare a soluţiilor adecvate pentru problemele ridicate de către participanţi", este precizat în comunicatul organizatorilor, Federaţia Asociaţiilor Românilor din Italia.

În ceea ce priveşte obiectivul principal al Forumului, acesta este legat de promovarea unei imagini pozitive asupra romilor care locuiesc în Italia. "Dorim să trasmitem imaginea unei comunităţi responsabile şi puternice, care îşi promovează propriile valori, afirmându-şi dorinţa de a se consolida pentru o mai bună integrare în societatea gazdă, păstrând, în acelaşi timp, valorile identitare".

Ediţia din 2008 a fost organizat  organizat de Consulatul General al României la Milano, în parteneriat cu un grup de iniţiativă din partea sectorului asociativ românesc şi cu sprijinul Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, relata un comunicat al ministerului Afacerilor Externe. Printre invitaţi s-au numărat reprezentanţi din partea autorităţilor italiene, locale şi centrale, asociaţii şi ONG-uri ale românilor sau specializate pe domeniul integrării românilor, personalităţi de origine română, precum şi jurnalişti din ambele ţări.

Integrarea romilor, dezbătută în 2008

În cadrul intervenţiilor sale de anul trecut, Lucica Tudor a declatat că "pentru a reuşi să ne integrăm avem nevoie de ajutorul societăţii". Acest mesaj a fost adresat reprezentanţilor celor două guverne, român şi italia, prezenţi la forum.

Stabilită în Italia de 18 de ani şi căsătorită cu un cetăţean italian, Lucica Tudor s-a evidenţiat prin efortul de a ajuta romii din Italia. ”Înscăunată” la 22 noiembrie 2003 printr-o slujbă oficiată la Râmnicu Vâlcea de către Episcopul Gherasim, ea este recunoscută de unele neamuri rome (pletoşi, izmanari, laieţi, argintari, urţari, s.a.), drept ”regina rromilor din Europa”.

”Avem nevoie de sprijinul guvernelor României şi Italiei. Trebuie puse în aplicare programe de integrare, pentru a ne găsi de lucru. Aş dori de asemenea să ni se pună la dispoziţie terenuri unde să construim sate mici pentru romi. Fără ajutorul societăţii nu vom reuşi să depăşim acest moment. La fel cum românii cinstiţi suferă din cauza infractorilor români, aşa şi romii corecţi trebuie să suporte umilinţele italienilor, plătind pentru nelegiuirile făcute de alţii”, a mai adăugat aceasta. (Andi Rădiu, Italia)

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: