Cum răspunde Petrom acuzațiilor lui Traian Băsescu

Cum răspunde Petrom acuzațiilor lui Traian Băsescu

Obținerea unui profit record într-un an de criză nu este rezultatul unui comportament incorect, ci al modernizării și eficientizării activității după privatizare, afirmă directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, într-un interviu acordat Agerpres.

Investițiile realizate în cei șapte ani care au trecut de la privatizare au totalizat 7,7 miliarde de euro, potrivit șefei OMV Petrom, iar rezultatele acestor investiții, împreună cu cele ale măsurilor de eficientizare operațională, se văd acum în profitul obținut. Afirmațiile au venit ca replică la cele ale președintelui Traian Băsescu, acesta spunând în urmă cu o săptămână că a rupt orice legătură cu Petrom, considerând că profitul uriaș făcut într-un an de criză dovedește o lipsă de fair play.

Mariana Gheorghe a subliniat faptul că în anii de după privatizare OMV Petrom a obținut profituri operaționale înainte de impozitare și depreciere de 31 de miliarde de lei, din care a reinvestit 30 de miliarde. De sumele respective ar fi beneficiat cei 17.000 de furnizori ai companiei, având un total de 70.000 de angajați.

”Nu spunem că suntem mai speciali decât alţii, spunem doar că facem o activitate profesională, legală şi cu toată considerarea pentru impactul economic şi social pe care îl avem, dar, în acelaşi timp, credem că acest lucru este de respectat. Ne pare rău că domnul preşedinte a ajuns la această concluzie. Sper însă să îşi reconsidere această atitudine şi să vadă lucrurile bune pe care această companie le face în societatea românească”, a spus Mariana Gheorghe, ca răspuns la declarația lui Traian Băsescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Eficientizarea, vizibilă doar pe segmentul extractiv

Un alt lucru pe care directoarea generală a OMV Petrom a ținut să îl precizeze este că un profit mare înseamnă că acesta a fost legalizat în totalitate: ”Faptul că am realizat aceste profituri dovedeşte încă o dată că am legalizat profiturile pe care o companie de mărimea şi de natura acestei activităţi trebuie să o facă”, fără să specifice însă dacă de-a lungul timpului a existat la un moment dat vreo altă practică decât cea a legalizării integrale a profiturilor.

Ce nu a precizat șefa celei mai mari companii din România este de ce investițiile și eficientizarea activității s-au văzut doar pe segmentul de explorare și producție, care se ocupă cu valorificarea petrolului extras. Profitul brut pe acest segment a fost de 5,2 miliarde de lei, rezultatul cumulat pentru celelalte activități fiind negativ.

OMV Petrom a obținut în anul 2011, conform rezultatelor preliminare, un profit net de 3,7 miliarde de lei, în creștere cu 72% față de 2010. Creșterea a venit în principal din majorarea veniturilor din vânzări cu  21%, cheltuielile crescând într-un ritm mult mai scăzut.