Întrebat de ce se nu a fost ridicată starea de alertă, în condiţiile în care avem o scădere semnificativă a cazurilor de Covid-19, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a afirmat: „Încă nu putem să spunem că situaţia este sub control”.

Raed Arafat: Populația va afla mai multe în următoarele două săptămâni

În opinia sa, ridicarea stării de alertă ar însemna întoarcerea la normalitate, fapt ce ar împiedica luarea unor măsuri, a spus Secretarul de stat.
 „Starea de alertă nu s-a ridicat, pentru că noi aplicăm acum nişte măsuri într-o stare care este o stare de alertă, care înseamnă că nu suntem într-o stare de normalitate. În secunda ridicării stării de alertă, înseamnă că suntem într-o stare de normalitate.
În starea de normalitate nu mai poţi aplica anumite măsuri care le aplici sub stare de alertă sau stare de urgenţă. Deci noi, sub stare de urgenţă, am aplicat unele măsuri mai dure, au fost aproape un lockdown atunci, în perioada respectivă, dar care a durat scurt, după care, în starea de alertă, noi am aplicat măsuri care totuşi limitează anumite activităţi, limitează anumite drepturi permise prin Legea 55, dar care se iau, totuşi, în timpul unei stări de anomalie.

Dacă starea de alertă dispare, dispar mai multe aspecte, inclusiv carantina de noapte

Deci nu este o stare de normalitate. În secunda în care spunem că starea de alertă  nu mai este, înseamnă că am intrat în sarea de normalitate şi înseamnă că nu mai poţi să iei măsuri de combatere şi nu mai poţi să iei anumite măsuri, cum sunt incidenţele, sub 1,5, peste 1,5 şi aşa mai departe.

Dacă starea de alertă dispare, dispar mai multe aspecte, inclusiv carantina de noapte. Toate aceste aspecte sunt în discuție deocamdată. O să vedem ce o să iasă în următoarele două săptămâni, maxim. Adică populația va afla mai mult pe baza discuțiilor de la comitetul interministerial care este la nivelul Guvernului, și bineînțeles de la discuțiile care vor fi și cu experții în domeniu”, a declarat Raed Arafat la Digi24.