Fie că nu vă place să spălaţi vase, fie că nu aveţi timp, dacă vă luaţi o maşină care să facă asta, nu mai trebuie decât să apăsaţi un buton. Atunci când vă hotărâţi să alegeţi una, trebuie să luaţi însă în considerare mai multe aspecte. Primul ţine de funcţionalitate, adică o maşină care să spele bine orice aţi pus pe masă, de la tacâmurile de metal la paharele de cristal, cu un consum minim de apă şi de energie.
Cu cât au mai multe programe de spălare, cu atât mai bine, şi aici aveţi de ales de la spălare intensivă, pentru tigăi, oale, tăvi, la spăLare delicată pentru vasele fragile sau spălare specială pentru pahare. Există însă frecvent situaţii când nu mai staţi să grupaţi vesela, ci pur şi simplu vreţi să spălaţi totul deodată.
 
Există opţiuni de spălare diferenţiată, care vă permit să aşezaţi vesela pe diferite rafturi, în funcţie de caracteristicile acestora: raft pentru materialele casante (sticla şi porţelanul), altul potrivit pentru vasele murdare, oale, tigăi, platouri sau tacâmuri şi spaţiu de încărcare pentru cratiţe şi tigăi, astfel încât uleiul ars poate fi înlăturat fără prespă lare de mână.

Economisiţi timp şi apă

Pentru a înlătura eficient bacteriile, există maşni de spălat vase cu abur (SaniRinse). „În timp ce maşina îţi spală vasele după cină, tu poţi urmări liniştit filmul preferat sau te poţi ocupa de alte treburi casnice. Dacă dai o petrecere, ai un ajutor la curăţenia care urmează după. În plus, spălarea manuală a vaselor nu este tocmai cea mai plăcută activitate când vrei să îţi păstrezi mâinile frumoase“, argumentează specialiştii Whirlpool.

Toate aceste beneficii compensează investiţia pe care o faceţi atunci când achiziţionaţi o maşină de spălat vase. În plus, aveţi posibilitatea să faceţi economie de apă şi de energie. Destule maşini de spălat au un consum energetic limitat, nu vă încarcă facturile la întreţ inere pentru că nu folosesc multă apă, funcţionează cu zgomot redus şi beneficiază de tehnologii care ajustează ciclul de spălare în funcţie de încărcătură. În plus, puteţi programa pornirea (start întârziat) şi schimba temperatura de spălare – joasă pentru o spălare uşoară sau clătire, înaltă pentru vasele greu de curăţat.

Moft sau necesitate?

Chiar dacă maşina de spălat vase le poate părea unora un moft, singurul lux este timpul pe care îl putem petrece acasă şi care de obicei înseamnă seara târziu, când nu ştim căror treburi rămase nerezolvate să le dăm prioritate. Spălarea vaselor este, poate, cea mai frecventă operaţiune dintr-o bucătărie, iar o maşină de spălat nu numai că te ajută să economiseşti timp, dar lasă vasele perfect curate.

Există o gamă variată de produse, atât încorporabile, care se pot potrivi de minune cu mobilierul din bucătărie, cât şi aparate de sine stătătoare. Designul din ce în ce mai elegant al acestora poate sugera luxul, dar în realitate, maşina de spălat vase este o necesitate care simplifică activitatea casnică.

SPAŢIU

Unde-i găsiţi locul în bucătărie?

Decizia de achiziţie este determinată şi de estetică, şi aici cel mai bine este să se aleagă un model care se înscrie în aceeaşi linie cu mobilierul. Astfel, pentru o bucătărie unitară, cu un design modern, se potriveşte o maşină încastrabilă, ascunsă în mobilier. Pentru o bucătărie care nu oferă spaţiu pentru încorporarea electrocasnicelor, o maşină independentă îşi poate găsi locul chiar şi într-o cămară, doar că va avea nevoie de o sursă de apă.