Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cum acționează corupția în lumea bună? Ingeniosul sistem „ușa rotativă”
Cum acționează corupția în lumea bună? Ingeniosul sistem „ușa rotativă”

Cum acționează corupția în lumea bună? Ingeniosul sistem „ușa rotativă”

La adăpostul cuvintelor mari, cei bogați și influenți au acaparat puterea în Statele Unite. Fostul președinte al Asociației Serviciilor Externe Americane, Bob Silverman, explică în detaliu cum funcționează această “mlaștină”.

Cum acționează corupția în lumea bună? Exemplul cel mai bun este noua administrație americană. În marea lor majoritate, persoanele numite de Biden din această industrie provin de la două mari firme. Una e fondată de Madeleine Albright (fost secretar de stat în Administrația Clinton), cealaltă de Anthony Blinken (secretarul de stat al lui Biden).

“Americanii ar trebui să știe dacă directorul de informații naționale al SUA, secretarul de stat sau ambasadorul trimis la ONU au lucrat pentru companii străine care au legături cu guverne străine”, susține Silverman.

Nu vor afla, însă, nimic. Legea federal le  impune lobbyiștilor să se înregistreze și să își dezvăluie public clienții, dar nu și consilierilor strategici. (…) Potrivit legii federale, aceștia nu trebuie să se înregistreze ca lobbyiști, nici să respecte regulile care le sunt impuse acestora. Cu o condiție, activitatea de lobby-ul să nu reprezinte mai mult de 20% din activitatea lor.

Cum acționează corupția în lumea bună?

Aceste portițe din lege lasă suficient spațiu de manevră băieților deștepâi. Nu numai în SUA, ci și în UE. Înalții oficiali guvernamentali se retrag după încheierea mandatului în locuri de muncă profitabile din sectorul privat. Cancelarul german Gerhard Schroeder și-a părăsit funcția în 2005. A  fost numit imediat într-o funcție consultativă în consorțiul Nord Stream,  parțial deținut de Gazprom din Rusia


Marea dispare văzând cu ochii! O năpasta cumplită amenință Rusia.


În Statele Unite, arta de a monetiza legăturile guvernamentale este numită „ușa rotativă”,. Așa e numită obișnuința oficialilor de a lucra în calitate de consilieri strategici pentru clienți privați în perioadele dintre slujbele guvernamentale. Clienții sunt, în general, protejați prin acorduri de nedivulgare și rămân anonimi.

Cum acționează corupția în lumea bună? nimeni nu are interes să închidă portițele

“Președintele Joe Biden a semnat, în prima sa zi în  funcție, un ordin executiv care interzice celor pe care i-a numit să se angajeze în activitatea de lobby de a  pe care i-a numit părăsidupă ce părăsesc funcția. Predecesorii săi Bill Clinton și Donald Trump au făcut același lucru, dar apoi su revocat ordinul.

În ceea ce-l privește pe Biden, ordinul e inutil. Cei din Administrația sa nu vin din firme de lobby și nici nu intenționează să se angajeze acolo. Provin de la firme de consultanță strategică și tot acolo se vor întoarce probabil.Toată lumea știe despre ce este vorba și toată lumea folosesțte sistemul. Democrații au fondat Albright Stonebridge (Madeleine Albright) și WestExec Advisors (Anthony Blinken). Și republicanii au adoptat sistemul

William Cohen a fondat The Cohen Group, iar Henry Kissinger compania Kissinger Associates).

Când Kissinger a fost numit președinte al Comisiei din 11 septembrie, democrații din Congres au insistat ca el să-și dezvăluie lista de clienți.  Kissinger a preferat să demisioneze din Comisie în 2002, invocând conflicte de interese.


Războiul mileniului! SUA și China se bat, UE pierde!


De atunci,  Congresul nu a mai încercat să dezvăluie public identitatea clienților consilierilor strategici.

„Soarele e cel mai bun dezinfectant”

Dcă vrea să restabilească încrederea americanilor în guverm, Bide, ar trebui să semneze un ordin executiv prin care să le solicite tuturor celor pe care i-a numit să își dezvăluie public clienții, la fel ca lobbyiștii.

“Astfel, nu ar trebui să ne bazăm exclusiv pe personalul congresului care examinează candidații în ce privește potențialele conflicte de interese. Există multe considerații care intră în joc în această verificare – inclusiv atunci când candidații au legături personale cu membrii Congresului. Într-un caz din administrația Obama, Daniel Shapiro, fost lobbyist înregistrat pentru cea mai mare companie din Israel, a fost confirmat de Senat ca fiind ambasadorul SUA în Israel”.

„Să asanăm mlaștina” (sloganul susținătorilor lui Trump) a devenit o metaforă discreditată. Dar trebuie să abordăm ușa rotativă într-un mod eficient, care să astupe portița lăsată consilierilor strategici. O metaforă poate mai bună este soarele este cel mai bun dezinfectant”, scrie Bob Silverman pe site-ul nationalinterest.org.

Cruciada mondială pro-LGBT! Asta e marea mișcare politică a lui Biden