Cum a reușit CLANUL Castro să DOMINE Cuba ȘASE DECENII? Cine este PRIMUL CUBANEZ ce va CONDUCE ȚARA după familia revoluționară
Editura Evenimentul si Capital

Cum a reușit CLANUL Castro să DOMINE Cuba ȘASE DECENII? Cine este PRIMUL CUBANEZ ce va CONDUCE ȚARA după familia revoluționară

Autor: | | 0 Comentarii | 3862 Vizualizari

Timp de o viață de om, familia Castro a controlat și condus Cuba cu mână de fier. Doar că în ziua de 19 aprilie 2018, un Raul Castro în vârstă de 86 de ani a decis să predea puterea unui străin de clan.

Este vorba de Miguel Diaz-Canel, totuși un apropiat al familiei Castro, care va deveni iată, președinte și conducător al acestui stat insular. Este primul cubanez care va conduce țara din momentul în care Fidel Castro a luat puterea, în anul 1959. Situație în care merită să fie amintit aportul acestei familii la istoria recentă a Cubei.

Revoluția din Cuba avea să înceapă de fapt, înainte de momentul notat în documentele istorice oficiale. În anul 1953, fiul unui bogat spaniol producător de trestie de zahăr, intra în conștiința națională a cubanezilor drept conducătorul providențial care va conduce o revoltă victorioasă contra noului dictator al insulei.

Fidel Castro, pe atunci un tânăr avocat cu fler în domeniul politicilor, dorea ca toți cubanezii să se revolte contra lui Fulgencio Batista, care îl alungase de la putere pe președintele anterior, cu un an în urmă. Misiunea sa, destinată să aducă scânteia revoltei la nivelul populației, nu a fost una simplă, nici lipsită de pericole.

Preluarea puterii

Alături de fratele său, Raul și de 120 de tovarăși, Fidel a invadat și atacat cea de-a doua ca mărime unitate militară a țării. N-a avut succes, a fost prins și închis. În timpul detenției, Fidel a reușit să convingă și să radicalizeze toți deținuții, astfel încât după doi ani de zile, când a fost eliberat, Fidel era deja o legendă vie între cubanezi.

Cu toate acestea, era încă periculos pentru el să rămână în Cuba. Așa că a decis să fugă în Mexic alături de Raul, unde cei doi au fondat Mișcarea din 26 lulie, un grup comunist de gherilă din care făcea parte și celebrul Che Guevarra.

Începând cu anul 1956, când s-au întors în Cuba, comuniștii lui Fidel, Raul și Che au luptat cu unitățile militare loiale lui Batista, până când în data de 1 ianuarie 1959, Batista a recunoscut că este învins și a plecat din Cuba. După o scurtă perioadă în care țara a fost condusă de un guvern provizoriu, Fidel a luat toată puterea în mâinile sale. Au urmat aproape 57 de ani de dictatură.

Din postura de comandant suprem, Fidel a ordonat reforme în spirit comunist care aveau totuși să modernizeze țara. A electrificat totul, a oferit educație gratuită, la fel și îngrijiri medicale și a eradicat total șomajul. Totul pe sistemul statelor comuniste, preluat și adaptat realităților locale.

Doar că aceste schimbări au venit cu prețul lor. Afacerile și întreprinderile private au dispărut, libertatea presei și a protestelor, asijșdere, la fel și alegerile libere și opoziția politică. Odată cu trecerea anilor, Fidel se apropia tot mai mult de URSS și China, din acest motiv căzând victimă embargoului prelungit impus de SUA.

Golful Porcilor și Criza Rachetelor

Americanii au rupt orice relație diplomatică în anul 1961, odată cu dezastroasa operațiune a Invaziei din Golful Porcilor. Eveniment în care un grup de 1.400 de cubanezi recrutați, sponsorizați și antrenați de americani au încercat să invadeze Cuba și să-l dea jos pe Fidel.

Au reușit doar să fie înfrânți de cubanezii comuniști, 1.100 dintre ei fiind luați prizonieri și alți 114 fiind uciși în luptele care au durat cam 24 de ore. Acest incident, plus numeroasele tentative de asasinat făcute de CIA contra lui Fidel, n-au făcut decât să sporească ura cubanezilor față de americani.

Motiv pentru care Fidel a strâns și mai mult relațiile cu sovieticii, iar în anul 1962, a izbucnit celebra Criză a Rachetelor. Iar descoperirea rachetelor nucleare sovietice amplasate în Cuba, avea să-l șocheze pe președintele Kennedy. După două săptâmâni de negocieri intense, Hrușciov a decis să-și retragă rachetele din insulă, iar americanii s-au angajat să nu invadeze Cuba și să-și retragă și ei propriile rachete nucleare din Turcia.

Războiul nuclear care atunci aproape a bătut la ușă, nu l-a făcut în schimb, pe Fidel să renunțe la ura sa la adresa americanilor. Odată cu anii care treceau și sărăcia care creștea, economia Cubei stagna, în mare parte din cauza embargoului american. Însă în ciuda problemelor economice de acasă, Fidel Castro nu se sfia să pompeze bani în revoluțiile comuniste din statele Lumii a Treia.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: cuba, castroStirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate