Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cum a fost tachinat Macron sub Arcul de Triumf din Paris
Cum a fost tachinat Macron sub Arcul de Triumf din Paris

Cum a fost tachinat Macron sub Arcul de Triumf din Paris

Cu ocazia ceremoniilor prilejuite de Ziua Armistițiului, pe 11 noiembrie, fostul președinte François Hollande l-a întrebat pe succesorul său cum trece prin situația actuală.

Ca în fiecare an, pe 11 noiembrie, președintele Franței a mers la picioarele Arcului de Triumf pentru a se reculege la mormântul Soldatului Necunoscut și a înteți flacăra care nu se stinge niciodată.

Deși anul acesta ceremoniile s-au desfășurat cu o participare redusă, din cauza restricțiilor impuse de criza sanitară, mai multe personalități de prim rang au asistat la acest omagiu devenit tradițional.

Printre acestea, președinții Senatului și Adunării Generale, Gérard Larcher și Richard Ferrand, precum și doi foști șefi ai statului, Nicolas Sarkozy și François Hollande.

Miercuri dimineață, sub Arcul de Triumf, în timp ce Emmanuel Macron a trecut pentru a-i saluta, fostul președinte socialist l-a întrebat, cu un surâs compătimitor, cum se descurcă cu situația actuală, marcată de COVID-19, de atentate teroriste și de războiul (pentru moment) diplomatic cu Turcia.

„Merge, merge? Nu ți-e prea greu în momentele astea? Nu e ușor, așa-i?”, i-a aruncat Hollande lui Macron, într-o secvență surprinsă de camerele de televiziune prezente la eveniment.

Dând din cap în semn de aprobare, cu un aer destul de trist, Macron i-a mulțumit interlocutorului său că se află acolo și i-a spus: „aș fi fericit să stăm de vorbă”.

Fost ministru în vremea lui Hollande, Macron este într-un fel „creația politică” a fostului președinte socialist.

Însă, de când Macron a plecat din guvern pentru a-și pregăti candidatura la președinție, în 2017, relațiile dintre cei doi oameni politici au devenit glaciale. Hollande se pare că nu a digerat ceea ce consideră „trădarea” lui Macron, pe care nu ratează nici o ocazie să-l critice la sânge în presă.

După anivesarea zilei de 8 mai, fostul președinte socialist și-a exprimat satisfacția că nu a mai fost nevoit să îi strângă mâna succesorului său din cauza restricțiilor sanitare.

„Nu a mai trebuit să mă forțez”, a declarat Hollande fără reținere pentru reporterii Challenges.

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: