Jenanta greșeală a lui Macron pentru care Brigitte ar trebui să-l lase corijent
- Adrian Pătrușcă
- 10 noiembrie 2020, 18:02
Președintele francez Emmanuel Macron a vizitat reședința generalului de Gaulle de la Colombey-les-Deux-Eglises, cu ocazia împlinirii unei jumătăți de secol de la moartea acestuia.
Aproape în fiecare an, pe 9 noiembrie, toți președinții Franței au luat obiceiul de a merge într-un fel de pelerinaj laic la Colombey-les-Deux-Eglises, o comună din departamentul Haute-Marne, unde Charles de Gaulle a murit în 1970.
La împlinirea a cincizeci de ani de la moartea ilustrului său predecesor, Emmanuel Macron a respectat tradiția. Însoțit de soția sa, Brigitte, șeful statului a mers la Boisserie, reședința fostului său general, transformată parțial în muzeu.
Înainte de plecare, președintele francez a lăsat în cartea de oaspeți câteva rânduri scrise de mâna lui.
„Cincizeci de ani mai târziu, amintirea durabilă a generalului de Gaulle rămâne o sursă de inspirație pentru Națiunea noastră, pentru Republica noastră”, a scris Macron.
Și, mai jos, a adăugat:
„Fie să găsim în aceste locuri, în deciziile sale, indiciile care să ne permitem (sic!) să ne construim planul nostru de acțiune pentru Franța.”
(„Puissions nous trouver en ces lieux, en ses choix, les traces qui nous permettrons (sic!) de bâtir notre action pour la France.”)
Cum fotografia mesajului lăsat de președinte a fost postată pe rețelele de socializare, mai mulți utilizatori nu au întârziat să descopere greșeala gramaticală și să-l ironizeze.
A force de constater que le niveau de l’Education nationale baisse , il faut bien que d’anciens élèves devenus Président de la République donnent l’exemple !
— Eric Revel (@ericrevel1) November 10, 2020
Pentru Emmanuel Macron, acesta a fost al doilea pelerinaj la Colombey-les-Deux-Eglises, marcând încheierea unui an special dedicat lui Charles Gaulle cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la nașterea acestuia, a 80 de ani de la apelul său din 18 iunie 1940 către francezi, când a ajuns la Londra și le-a cerut compatrioților să reziste în fața naziștilor, și a 50 de ani de la moarte.
Interesant este că Emmanuel Macron a fost însoțit de Prima Doamnă a Franței, Brigitte, care a fost profesoară de limba franceză. Ocazie cu care l-a și cunoscut pe elevul de care s-a amorezat și care a ajuns președinte al Franței.