"Sunt profund șocat. Am pierdut un prieten drag, cel mai amabil și generos suflet și un artist strălucit. Gândurile mele se îndreaptă spre familia sa și toți fanii săi", a scris Elton John pe Instagram.

Mirror.co.uk relatează că George Michael a fost la un pas de moarte și pe 16 mai 2013 când mașina în care se afla a scăpat de sub control într-o intersecție din Londra iar artistul a fost transportat la spital cu elicopterul.

”George Michael era pasager într-un autovehicul care a fost implicat într-un grav accident de circulație”, declara purtătorul său de cuvânt. Starul s-a recuperat după două săptămâni de spitalizare. Un an mai târziu, GM spunea că a terminat pentru totdeauna cu drogurile: ”M-am oprit definitiv. Am decis să-mi schimb complet viața și nu am atins nimic de mai bine de un an și jumătate”

Una din ultimele imagini cu George Michael (septembrie 2016)

Georgios Kyriacos Panayiotou, cunoscut mai bine drept George Michael, s-a născut pe 25 iunie 1963. Deşi a ajuns cunoscut în întreagă lume că fiind jumătatea duo-ului Wham, George Michael şi-a asigurat faima odată cu apariţia primului sau album solo – `Faith`, lansat în 1987. Discul s-a vândut până în prezent în peste 20 milioane de copii în întreagă lume.

Michael s-a născut în Finchley, în nordul Londrei. Tatăl sau – Kyriacos Panayiotu, grec de origine cipriotă, era managerul unui restaurant, mutat în Marea Britanie în 1950. Acesta şi-a schimbat numele în Jack Panos.

Bunicul lui Michael din partea mamei era de origine britanică, iar bunica provenea dintr-o familie de evrei. Fiica acestora şi mama lui Michael, Lesley Angold Harrison, o fosta dansatoare, a murit de cancer în 1997.

Cea mai mare parte a copilăriei şi-a petrecut-o în casă părintească din Londra. Carieră să de artist a început prin înfiinţarea unei trupe (care a rămas necunoscută de altfel) – The Executive, alături de prietenii Andrew Ridgeley, Paul Ridgeley, Andrew Leaver and David Mortimer (cunoscut şi sub numele de David Austin). A terminat, că şi surorile sale, Liceul Kingsbury.

În 1981, formează împreună cu Andrew Ridgeley duo-ul Wham!. Primul album al trupei, `Fantastic`, a fost un succes instant, la mai puţin de un an lansând primul lor single – `Wham Rap! (Enjoy What You Do).

Cel de al doilea single – `Young Guns (Go For It) este primul lor cântec în top ten-ul britanic. Urmează `Bad Boys`, `Club Tropicana`, `Wake Me Up Before You Go-Go`, `Freedom`, `Last Christmas/Everything She Wants`, `I'm Your Man` şi al doilea album `Make It Big`.

În această perioada, George Michael face backgrounding vocal pentru David Cassidy (`The Last Kiss` – 1985) sau Elton John (`Nikita` şi `Wrap Her Up`).

Turneul Wham din China în aprilie 1985 a fost primul din această ţară al unei trupe pop din Vest, generând o impresionantă campanie media. Pe baza acestui turneu a fost realizat şi documentarul `Foreign Skies: Wham! În China` de către Lindsay Anderson şi Martin Lewis.

 

După succesul pe care piesele solo `Careless Whisper` (1984) şi `A Different Corner` (1986) le-a cunoscut, zvonurile despre dezbinarea Wham au fost confirmate, nu înainte de a mai lansa un album şi a susţine un concert cu casele închise la Wembley – unde s-a difuzat în premieră şi documentarul amintit mai sus.

Primul album solo – `Faith` s-a bucurat de un succes enorm. Discul a devenit `number one` atât în State cât şi în Marea Britanie, marcând nu mai puţin de 4 single-uri pe primul loc în Statele Unite.

`Careless Whisper`, compus de Michael pe când avea 17 ani, a devenit unul dintre cele mai difuzate cântece ale deceniului respectiv, fiind votat de ascultătorii londonezi în ianuarie 1995 drept cea mai iubita piesă a tuturor timpurilor. El însuşi a fost ales `Cel mai bun solist al anului`.

Până în prezent, artistul a vândut peste 80 de milioane de discuri în întreagă lume, conform site-ului sau oficial. A cântat alături de mai mulţi artişti renumiţi precum Elton John – controversatul cântec de protest adus războiului din Iraq – `Shoot the Dog` sau Paul McCartney (clasică piesă Beatles `Drive My Car` în cadrul Live 8, 2005).

La sfârşitul lui 2006, el a primit 3 milioane de dolari pentru un concert de o ora la Moscova, spectacol susţinut în faţă a 300 de invitaţi. Petrecerea de revelion a fost organizată de miliardarul rus Vladimir Potanin, George Michael deţinând astfel recordul de cel mai bine plătit artist care a cântat în Rusia, depăşindu-o pe Christina Aguilera, care performase la nuntă oligarhului rus Andrei Melnichenko în 2005.

În martie 2007, artistul a anunţat un turneu european susţinut pe stadioane din mai multe ţări, prima locaţie fiind Danemarca (18 mai 2007). Printre destinaţii se numără şi Stadionul Naţional `Lia Manoliu` din Bucureşti (31 mai 2007).

Iniţial rezervat asupra orientărilor sale sexuale, George Michael a confirmat în cele din urmă că este homosexual, după numeroase scandaluri publice de indecentă. Piesă `Jesus to a Child` este de fapt un tribut adus fostului sau partener Anselmo Feleppa, decedat din cauza virusului HIV.

În 2010, superstarul a petrecut patru săptămâni în închisoare după ce a intrat cu Range Rover-ul într-un magazin din nordul Londrei, sub influența cannabisului. Cu trei ani înainte, el fusese găsit leșinat în Mercedesul său și a admis că a consumat droguri, dar a scăpat de închisoare efectuând 100 de ore de muncă în interesul comunității. A primit atunci o interdicție de a mai conduce timp de doi ani.

George Michael a supraviețuit unei pneumonii la sfârșitul lui 2011. France Presse amintește că starea sa necesitase îngrijiri intensive din cauza severității unei infecții cu pneumococ. "Aceasta a fost literalmente cea mai rea lună din viața mea, dar am o șansă incredibilă, cu adevărat incredibilă, de a fi aici", a declarat el atunci, după spitalizarea sa.

Retras în ultimii ani, George Michael pregătea un album cu producătorul britanic Naughty Boy. Ultimul său album solo, Symphonica, apărut în 2014, a fost disc de aur în Marea Britanie.