Editura Evenimentul si Capital

Cum a apărut propunerea de scumpire a căldurii. Oprescu a anunțat că pune iarăși în dezbatere publică proiectul privind majorarea tarifului gigacaloriei

Aleșii generali ai Capitalei spun că înainte de a se scumpi căldura trebuie făcut un studiu, pentru a arăta exact de ce este nevoie de această măsură Foto: Nicu Dîrdîiac
Autor: | | 0 Comentarii | 217 Vizualizari

Din cauza majorării tarifului perceput de ELCEN pentru livrarea energiei termice. RADET a ajuns să aibă datorii de milioane de lei. Primăria suportă tot mai greu subvenția.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunțat acum două zile că nu este de acord cu mărirea prețului gigacaloriei și că retrage din dezbatere publică proiectul de hotărâre care prevedea acest lucru. Potrivit surselor EVZ, edilul-șef a luat această decizie după ce majoritatea din Consiliul General al Capitalei a anunțat că nu va vota propunerea primarului general.

„PDL nu susține propunerea edilului-șef până ce aceasta nu este analizată și nu se realizează un studiu de impact care să arate clar dacă este necesară majorarea și de ce”, a declarat alesul general al Capitalei, Silviu Văduva. De aceeași părere este și liderul aleșilor liberali, Cornel Pieptea.

Numai că, astăzi acesta a anunțat că după ce va primit avizele necesare, va pune în dezbatere publică iarăși proiectul privind creșterea gigacaloriei și că Municipalitatea va suporta, anul acesta creșterea prețului, alocând mai mulți bani pentru subvenție.

Cine a cerut și de ce scumpirea

Mai marii Capitalei susțin că scumpirea a fost cerută de șefii Regiei Autonome de Distribuție și Transport a Energiei Termice (RADET). Liberalul Pieptea spune că instituția nu poate elabora proiecte de hotărâre, deci chiar dacă ar fi cerut șefii Regiei, ea a fost pusă pe hârtie de specialiștii Municipalității.

„Solicitarea RADET a ajuns pe masa Primarului General, care și-a însușit-o fără observații personale și, conform atribuțiilor legale, a decis să o înainteze spre dezbatere Consiliului General”, este de părere Pieptea. Totuși, acesta admite că dacă analiza arată că nu se mai poate păstra prețul actual, din cauza pierderilor, tariful trebuie majorat.

Pierderi mari la RADET

Cert este că, situația economică a Regiei, investițiile necesare pentru reducerea pierderilor înregistrate în sistem, subvențiile acordate populației sunt tot mai împovărătoare, iar, potrivit specialiștilor consultați de EVZ, creșterea tarifului, în contextul în care nu se reduc pierderile, este imposibilă.

Sute de milioane de lei, plătite de primărie

Cert este că Regia plătește de la începutul anului un tarif mai mare pentru energia termică primită de la ELCEN, șefii instituției explicând, pentru EVZ, că deja se înregistrează pierderi din cauza creșterii tarifului, iar ei nu mai pot face față. RADET are deja conturile blocate din cauza datoriilor de milioane de lei. Potrivit acestora, soluția este creșterea tarifului sau unirea celor două instituții. Contopirea ELCEN-ului cu RADET a fost anunțată încă de acum doi ani. Nu s-a realizat până în prezent.

Aleșii generali vor discuta astăzi în ședință extraordinară a Consiliului General transformarea Regiei în societate, iar mai apoi unirea celor două instituții și ștergerea datoriilor Regiei.

Cand pica ziua de Rusalii in 2019. Cate zile libere vor avea romanii

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI