Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum a ajuns ministrul de interne mai prost plătit ca subalternii lui
Cum a ajuns ministrul de interne mai prost plătit ca subalternii lui

Cum a ajuns ministrul de interne mai prost plătit ca subalternii lui

Dacă miniştrii au salarii fixe, subalternii lor îşi rotunjesc substanţial veniturile cu o serie de sporuri, prime şi indemnizaţii care uneori le triplează câştigurile de bază.

Sporuri dintre cele mai diverse şi recompense în funcţie de numărul de stele de pe umeri – acestea sunt atuurile care-i fac pe unii secretari de stat din subordinea ministrului de interne, Vasile Blaga, să fie mai bine plătiţi decât şeful lor.

„Aceşti oameni au funcţia de generali şi este normal să aibă venituri mari. Ei au cea mai mare responsabilitate în acest minister, nuministrul”, explică comisarul-şef Marin Gruia, preşedintele sindicatului Naţional al Poliţiştilor.

Salariul la stat nu reflectă competenţele

Dacă, în alte ţări europene, fiecare funcţie este recompensată după importanţa ei, la noi lucrurile au fost deformate. Salariile brute ale miniştrilor au fost plafonate la 7.600 de lei, în timp ce secretari de stat sau alţi directori din instituţii câştigă aproape dublu sau chiar triplu.

În Germania, de exemplu, un ministru câştigă circa 12.000 de euro, în timp ce secretarul de stat se situează la circa 10.000 de euro lunar. „Nu de salariile miniştrilor se îngrijora lumea, nu ei trebuiau să fie un exemplu”, consideră Constantin Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

El susţine că plafonarea salariilor miniştrilor este un populism lipsit de conţinut. Potrivit acestuia, problema salariilor trebuia corectată într-un proces mai amplu – cum sunt structurate ministerele, cu ce se ocupă ele, pentru ce sunt plătiţi oamenii de acolo.

Pârvan a criticat faptul că Ministerul Economiei continuă să menţină ambasade în ţări unde nu se mai justifică acest lucru. Instituţia susţine financiar peste 110 reprezentanţi în ţări străine – consilieri sau secretari economici, miniştri consilieri, care încasează în jur de 3.000-4.000 de dolari fiecare. Cel mai bine plătit este cel de la Bagdad – 8.190 de dolari/lună.

Alţi specialişti consultaţi de EVZ susţin că salarizarea în sectorul de stat nu reflectă competenţele şi performanţa. La Ministerul Economiei, de exemplu, cele mai multe salarii sunt între 1.000 şi 3.500 lei, însă cel mai bine plătit om, un secretar de stat, câştigă peste 28.000 de lei. Cea mai mare parte a veniturilor vine însă din afara salariului de bază, care se ridică la aproape 6.700 de lei.

Divergenţe pe salarizare

Un consilier personal al ministrului are un salariu brut în jur de 3.000 de lei. Puţin, spun experţii. „Având în vedere că aceşti consilieri sunt oameni care trebuie să facă recomandări cu impact de zeci sau sute de milioane de euro, nu mi se pare mult acest salariu. Ei trebuie plătiţi bine pentru a asigura, pe de o parte, obiectivitatea recomandărilor şi, pe de altă parte, pentru a recompensa investiţiile necesare pentru a ajunge la nivelul de competenţă necesar”, susţine Codruţ Pascu, managing partner al companiei de consultanţă Roland Berger.

În opinia acestuia, la stat, salariile sunt rezultatul deciziei politice, nu al evaluării pe bază de competenţe. „Ca principiu, salariile din sistemul public nu ar trebui să fie mai mari decât la privat, pentru că sistemul public reprezintă un apendice pentru sistemul privat, de pe urma căruia îşi obţine majoritatea veniturilor. Dacă iei ca referinţă sistemul privat, pe aceeaşi poziţie, trebuie avut în vedere un discount de 20-40% la stat într- un sistem echilibrat”, a adăugat Pascu.

La rândul său, Sorin Ioniţă, director în cadrul Societăţii Academice Române, spune că salariile la stat nu recompensează responsabilitatea, dar, pe de altă parte, doi oameni nu se pot pune de acord asupra unei grile care să reflecte acest lucru.

„Legea salarizării unice a făcut asta în bună parte, dar oamenilor nu le-a plăcut”, ne-a spus Ioniţă. El a reamintit că un raport al Băncii Mondiale asupra Legii unitare a atras atenţia că sănătatea este mai prost plătită decât ar trebui, iar învăţământul mai bine, comparativ cu alte ţări.

Miniştrii au decis să publice salariile din instituţii după o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu.

Vezi aici tabelul cu salariile pe luna aprilie ale angajaţilor Ministerului de Interne.

„Ca principiu, salariile din sistemul public nu ar trebui să fie mai mari decât la privat, pentru că sistemul public e un apendice pentru sistemul privat, de pe urma căruia îşi obţine majoritatea veniturilor. Dacă iei ca referinţă privatul, trebuie avut în vedere un discount de 20-40% la stat, într-un sistem echilibrat.”,
CODRUŢ PASCU, managing partner Roland Berger


PARADOX. Membrii guvernului Boc au salarii mai mici decât cei pe care-i conduc
Foto: Agerpres

RAPORT

Un consilier câştigă de peste trei ori mai mult decât ministrul sau un secretar de stat

Angajaţii pe funcţii înalte din Ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu, sunt printre cei mai „fericiţi” bugetari.

Asta pentru că ei îşi pot înmulţi de câteva ori veniturile ca reprezentanţi în consilii de administraţie, adunări generale ale acţionarilor şi diverse comisii, unde sunt bine remuneraţi.

Cel mai mare venit pe luna aprilie îl are un secretar de stat (Claudiu Stafie) – respectiv 28.783 lei, din care sa la riul brut nu reprezintă însă nici un sfert (6.691 lei). Oficialul a realizat în plus venituri nete de 22.092 lei. Un alt secretar de stat a obţinut 25.191 lei, din care veniturile extrasalariale au fost de 18.500 lei.

Pe locul trei, cu 24.852 lei, se află un consilier al ministrului pe relaţii internaţionale şi finanţări, Monica Maurer, care câştigă mai mult decât ceilalţi trei secretari de stat sau de trei ori mai mult decât ministrul, al cărui salariu brut este de 7.643 lei. Pe lângă salariul brut de 3.461 lei, Maurer a obţinut, potrivit Mediafax, venituri de 22.083, din calitatea de membru al Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări de la Eximbank.

Comparativ, directorul Corpului de Control al ministrului a câştigat 7.242 lei, iar directorul general pe energie, Alexandru Săndulescu, a câştigat în total 11.154 lei, mai puţin decât unii directori din subordine.

MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR

Chestorii, bani în plus pentru stele

Chestorii Dan Valentin Fătuloiu, Marian Tutilescu şi Irina Alexe sunt printre cei mai scumpi angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Potrivit listei afişate pe site-ul instituţiei, veniturile acestora depăşesc 10.000 de lei lunar.

Suma este aproape dublă faţă de cea pe care o încasează şeful lor ierarhic, Vasile Blaga. De altfel, ministrul este întrecut nu doar de unii secretari de stat şi de secretarul general adjunct, ci şi de unul dintre directorii de cabinet, care încasează aproape 8.000 de lei lunar.

Specialiştii spun că ministrul este un civil, numit politic, în timp ce unii secretari de stat au grade de generali. Prin urmare, beneficiază de o serie de sporuri, cum ar fi cele de fidelitate, confiden ţialitate şi altele de acest gen, care acum se regăsesc în salariu.

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

Secretarii generali, bogaţi în stimulente

Şi Cseke Attila, ministrul sănătăţii, are subalterni cu salarii mai mari. Unul dintre aceştia este secretarul general al ministerului, Gheorghe Sârb, care are un venit lunar de 7.693 de lei, faţă de ministru, care încasează doar 5.361 de lei.

Şi asta nu e tot. Adjunctul secretarului general, Adela Petrinia Neagoe, are un venit şi mai mare, care ajunge la 9.739 de lei, potrivit listei referitoare la situaţia veniturilor salariale din luna aprilie, afişate pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

De ce se întâmplă aşa? „Aceştia primesc stimulente pentru activiăţi suplimentare faţă de fişa postului, participă la proiecte şi prestează ore suplimentare”, explică Oana Grigore, de la biroul de presă al instituţiei. În virtutea aceloraşi explicaţii, câştigă mai mult decât ministrul alţi opt directori din cadrul ministerului.

MINISTERUL DEZVOLTĂRII ŞI TURISMULUI

Gestionarii fondurilor UE sunt în top

La Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea, cel mai mare salariu merge la directorul programelor pe fonduri europene, care încasează în jur de 10.000 de lei. Asta pentru că, pe lângă salariul de la minister, salariaţii care gestionează aceste fonduri comunitare încasează un spor de 75%, finanţat din fonduri UE.

Tot mai mult decât Elena Udrea câştigă şi directoarea unei unităţi de implementare a unui program realizat în colaborare cu Banca Mondială (BM), care este remunerată după grila BM.

Potrivit listei de salarizare, Elena Udrea are un venit lunar brut de 7.643 de lei, iar secretarii de stat câştigă câte 6.691 de lei brut fiecare. Ceva mai mici sunt veniturile unor directori generali şi ale unor adjuncţi, care se situează între 6.300 şi 6.500 de lei/ lună.