Știți care e una dintre culmile nesimțirii? Să împingi pe cineva pe scări și apoi să-l întrebi unde se gărbește. Cam așa a procedat Ponta în confruntarea cu Iohannis . L-a întrerupt insistent și când Iohannis i-a atras atenția că vrea să-și termine ideea l-a acuzat că jignește fără motiv și că se comportă ca un „moșier”. L-a acuzat pe Iohannis că nu îl respectă, deși el s-a purtat în discuție cu o impertinență inacceptabilă la acest nivel, fără niciun respect pentru interlocutor.

Episodul acesta spune totul despre mentalitatea și atitudinea cu care acest candidat va conduce România, dacă va aduna voturile necesare în turul al doilea de scrutin. Este în spiritul campaniei negative pe care PSD a dus-o cu tupeu și mult cinism.

Poate că cea mai cinică manipulare dintre toate cele executate în această campanie electorală este cea care a vizat pensionarii. Țara a fost împânzită obscen cu kilometri pătrați de publicitate stradală în care prim-ministrul Victor Ponta a prostit pensionarii că el și numai el le protejează pensiile.

Asta, în condițiile în care Curtea Constituțională a stabilit clar că nu se mai pot tăia pensiile. Dacă nu exista o astfel de decizie a CCR, povestea cu pensiile era o minciuna națională la fel de cinică pentru că șeful statului nu are în atribuții astfel de probleme. Sunt 22 de articole în Constituția României referitoare la președinte. Niciunul nu dă șefului statului vreo atribuție în zona pensiilor.

Evident, realitatea constituțională nu are nicio importanță pentru candidatul care își împinge oponentul pe scări și apoi îl întreabă unde se grăbește așa rău. Important este că pensionarii reprezintă un electorat disciplinat și ușor de păcălit. Orice minciună aruncată cu tupeu către această categorie e justificabilă, dacă aduce și mai multe voturi.

Mai este un aspect foarte important în discuția noastră. Ponta a făcut pe șmecherul cu date din documente la care are acces ca prim-ministru. E normal să ai mai multe informaţii având în vedere funcția deținută și aparatul care îl alimentează cu documente.

Poate că în viitor ar trebui schimbată legea, în sensul că cel care candidează este suspendat automat din funcțiile publice, pe perioada campaniei electorale, fără a avea dreptul să amestece resursele statului în propria campanie.

E inegală competiția cu unul care are ditamai guvernul în spate și tot bugetul țării la dispoziție. Dacă e un personaj fără simțul decenței se pot întâmpla lucruri total anormale.