Grupul celor cinci țări, numit și P5, este format din Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie și Franța.

Președintele american și omologul său francez „au evocat organizarea în viitorul apropiat a unei reuniuni a celor cinci membri ai Consiliului de Securitate” pentru sporirea cooperării în sânul ONU pentru „a învinge pandemia”, au comunicat vineri Casa Albă și Palatul Elysée, citate de AFP.

„Această instanță s-a divizat în ultimii ani, ar fi un semnal important în fața crizei”, a comentat vineri seara președinția franceză, arătând că un asemenea summit ar fi „cu totul excepțional”.

Într-adevăr, cele cinci țări nu s-au mai reunit niciodată la vârf pentru a reacționa în fața unei crize.

Însă Consiliul de Securitate este paralizat de mai multe săptămâni din cauza tensiunilor dintre Statele Unite și China pe tema originii virusului, pe care Washingtonul o dorește menționată în orice discuție sau text ONU.

Rusia și China sunt reticente să vadă Consiliul de Securitate, însărcinat cu pacea și securitatea în lume, ocupându-se de dosarul COVID-19, care până acum a părut a ține doar de domeniile sănătății și economiei.

Pentru Beijing, a vorbi despre pandemie cu ocazia discuțiilor din Consiliu pe tema diferitelor conflicte în curs este suficient, considerând că nu este nevoie să se facă din ea un subiect distinct, potrivit unui diplomat citat de AFP sub acoperirea anonimatului.

Cu o săptămână în urmă, președintele francez anunța fără alte amănunte că pregătește „o inițiativă importantă” cu omologul său american.

Emmanuel Macron a făcut apel la cei patru omologi ai săi pentru a discuta o rezoluție care să susțină îndemnul secretarului general ONU privind „o încetare a focului imediată și mondială” în zonele de conflict și pentru organizarea „accesului la populațiile civile și evitarea răspândirii epidemiei în aceste zone”, a precizat președinția franceză.

Însă, între Statele Unite și China „disputa s-a agravat”, a dezvăluit vineri un diplomat sub acoperirea anonimatului. O videoconferință în cinci ar putea debloca situația, speră Franța, care își dorește o cooperare internațională împotriva epidemiei.

Excedați de această paralizie dintre cei cinci membri permanenți, ceilalți zece membri ai Consiliului de Securitate, ne-permanenți, au cerut joi, la inițiativa Germaniei, o reuniune pe tema COVID-19, cu o expunere a secretarului general al ONU privind pandemia.

Antonio Guterres a estimat vineri într-o discuție cu presa că această reuniune s-ar putea ține săptămâna viitoare.

Nu a fost însă oferită nici o dată, iar reuniunea aceasta ar putea să nu se poată organiza decât după summitul în cinci dorit de Statele Unite și Franța, a comentat AFP.