Cu tocuri şi rochie, pedalând pe bicicletă

Cu tocuri şi rochie, pedalând pe bicicletă

A merge cu bicicletă prin oraş nu înseamnă transpiraţie, praf şi trafic infernal. Biciclistele dovedesc în fiecare zi că se poate pedala cu uşurinţă şi cu tocuri, fustă sau rochie.

Dana a început să meargă pe bicicletă acum un an, când traficul din Bucureşti a devenit insuportabil şi drumul de acasă până la facultate se prelungea cu câte o oră în fiecare zi. Şi-a cumpărat o nouă bicicletă cu 200 de lei, un model vechi cu aer burgez, cum o descrie ea. Când iese la plimbare pe două roţi poartă tocuri şi fuste cochete pentru că vrea să le inspire şi pe celelalte femei să aibă curajul de a merge cu bicicletă.

"Mersul pe bicicletă e cel mai frumos, sincer şi omenesc mod de a circula. Faptul că tinerele îşi păstrează o ţinută cochetă în orice împrejurare, chiar şi pe bicicletă, dovedeşte spontaneitate şi încredere în sine", spune ea în timp ce rochia vişinie îi flutură uşor deasupra bicicletei roşii.

O altă femeie care pedalează curajos în Bucureşti e Oana Deliu, una dintre cele trei autoare ale blogului VeloBello. Oana spune că bicicleta i-a schimbat viaţa, devenind mai mult decât un mijloc de transport.

"Biciclistul se ia prin împrietenire, creează comunităţi şi este nivelul următor de socializare urbană. În Bucureşti, să ai o bicicletă nu este încă atât de comun precum în alte oraşe, de aceea pedalatul este o pasiune", adaugă ea.

Te vei convinge de spusele ei dacă vei participa la evenimentele pe care Oana le organizează pentru iubitorii plimbărilor pe bicicletă.

Pentru o femeie pe bicicletă siguranţa trebuie să fie pe primul loc, urmează apoi confortul şi plăcerea explorării drumului pe care mergi. "Nu fac slalom printre maşini, dar sunt atentă la trafic şi dau prioritate. Merg întotdeauna în limitele mele de siguranţă şi încerc să fiu cât mai vizibilă", mărturiseşte Oana.

Unul din trucurile ei în trafic e să stea mereu puţin în faţa primei maşini, pentru ca şoferul să o poată vedea şi să-i acorde timpul necesar pentru a porni. În plus, nu circulă niciodată noaptea fără lumini şi merge pe şosea doar când pistele pentru biciclişti sunt impracticabile. Ambasadoare pe două roţi

În România, suntem departe de ideea unei culturi a bicicletei, deşi numărul bicicliştilor creşte de la an la an. Este totuşi un prim semn că oamenii redescoperă bicicleta ca pe o dragoste demult uitată. "Te face să te simţi din nou tânăr, mai liber, mai independent. Pentru cei care abia acum învaţă, bicicleta e biletul de intrare într-o comunitate de prieteni", mai spune tânara.

Pentru că femeile sunt cele mai bune ambasadoare ale promovării mersului pe bicicletă, chiar şi inconstient, cu fiecare ieşire a lor în trafic, ţinuta pentru mersul pe bicicletă trebuie să fie aleasă cu grijă. A merge pe bicicletă nu înseamnă doar transpiraţie, pantofi şi haine sport. 

Când am întâlnit-o la un marş al bicicliştilor, Andreea  purta nişte pantofi roşii precum cireşele. "Pedalez foarte des cu tocuri, pentru că e mult mai comod decât mersul pe jos. Îmi plac pantofii cu toc dar mă dor picioarele dacă merg prea mult, aşa că bicicleta rezolvă acest inconvenient. În plus, e foarte chic şi feminin", spune tânăra, şi ea membră a comunităţii de bicicliste VeloBello.

Deşi nici Andreea nu crede într-o cultură a bicicletei în ţara noastră, ea continuă să admire şi să încurajeze biciclistele să rămână feminine chiar şi pe două roţi. "Majoritatea biciclistelor pe care le văd în trafic sunt cochete, indiferent de stil, fie că sunt  îmbrăcate într-o rochie strâmtă şi poartă tocuri de 10 cm, fie că au o ţinută retro şi o bicicletă vintage. Toate sunt minunate prin simplul fapt că pedalează", povesteşte ea.

Statisticile sunt încurajatoare şi tot mai multe femei îşi cumpără biciclete. La Velotecă, spre exemplu, 30% dintre bicicletele vândute sunt pliabile şi sunt cumpărate de femeie. Secretul pedalării cu tocuri

Pentru a pedala în siguranţă cu tocuri trebuie să ţii doar vârful piciorului pe pedală. Când opreşti, întâi pui frână şi abia apoi pui tot piciorul jos. Astfel, îţi fereşti gleznele de luxaţie şi nu-ţi rupi tocurile la primul semafor. Acestea sunt sfaturile biciclistelor care pedalează cu pantofi cu toc.

Cum trebuie să fie fusta pentru bicicletă

Urmând modelul femeilor din Copenhaga sau Amsterdam, pentru bicicletă orice ţinută e potrivită. Pentru fuste şi rochii, lungimea lor trebuie să fie peste genunchi, cu o croială tip clopot, preferabil dintr-un material mai greu, bumbac, in sau vâscoză. A se evita pe cât posibil materialele vaporoase ce pot fi uşor suflate de vânt.

Un alt secret al biciclistelor care poartă fuste scurte e acela că îşi asortează această piesă vestimentară cu colanţi sau jupă.

Când vremea se va mai răci, orice haină de toamnă poate fi purtată cu lejeritate şi pe bicicletă. Ciorapi mai groşi, pantofi, plovere lungi, eşarfe şi pălării, sunt doar câteva dintre accesoriile garderobei de toamnă a unei bicicliste. Citiţi şi:

  • Evz.ro porneşte campania "Pe două roţi"
  • Cu bicicleta în marele oraş: "Unu m-a luat pe capotă. Dar lumea se obişnuieşte cu noi"
  • Cu bicicleta în trafic, un gest kamikaze? Trebuie schimbat Codul Rutier?
  • Oraşele europene se întrec între ele în Săptămâna Europeană a Mobilităţii
  • Bicicletele şi edilii: "E ceva prea nou şi îi sperie"
  • Activist: Mai întâi trebuie creată infrastructură, bicicliştii ies singuri
  • Cum prindem din urmă bicicleta olandeză
  • Tinereţe fără bătrâneţe pe bicicletă, în fiecare zi
  • Cum îţi alegi bicicleta potrivită
  • EXPERIMENT: Cu bicicleta la muncă. Aventuri în traficul din Bucureşti
  • Vedete pe bicicletă: e cool, mobil şi sănătos
  • Cum a înlocuit criza maşina românului cu bicicleta
  • Au încălecat pe-o şa şi i-au spus Bucureştiului aşa: "Călătorind mai inteligent, trăim mai bine"
  • O mână de români pun cicloturismul pe harta europeană

Ne puteți urmări și pe Google News