Cu noul Front Popular, stânga franceză s-a unit în ciuda disensiunilor

Cu noul Front Popular, stânga franceză s-a unit în ciuda disensiunilor François Ruffin / sursa foto: wikipedia

Principalele partide din stânga franceză au decis să se unească pentru alegerile legislative în cadrul unui nou „front popular”. Potrivit presei internaționale, această alianță a reușit să depășească discordia pentru a face față „posibilității reale ca extrema dreaptă să obțină rezultate bune”.

„Nu există fatalitate, putem câștiga”

„Nu există fatalitate, putem câștiga”, a asigurat François Ruffin luni, 10 iunie, la microfonul France Inter. Cu o zi înainte, în urma anunțării dizolvării Adunării Naționale, deputatul La France insoumise a lansat un apel pentru un "front popular", o nouă unire a stângii în vederea alegerilor legislative care vor avea loc pe 30 iunie și 7 iulie.

Alegerea de a prelua numele acestui episod glorios din istoria stângii nu are nimic întâmplător. "Evocarea unei mari referințe trecute este intenționată. [Deja] în 1936, partidele de stânga s-au unit pentru a pune capăt ascensiunii extremei drepte", arată "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Sarcina de a uni din nou forțele progresiste se arăta a fi grea, atât de mult "seamănă peisajul politic francez cu un câmp de ruine", scrie editorialistul John Lichfield în "The Local".

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce urmează în politica franceză

Dar situația politică din țară pare să fi accelerat lucrurile. "Duminică seara, anunțul prezidențial a acționat ca o lovitură în furnicarul peisajului politic francez. În special în stânga", estimează cotidianul elvețian "Le Temps". "Fie în sala La Bellevilloise, fie la televizor, personalități din PS și din toate celelalte partide s-au înghesuit să-și împărtășească viziunea despre noua unitate pe care o doreau aproape toți".

De luni, reprezentanții principalelor formaţuni de stânga s-au întâlnit la sediul ecologistilor din Paris pentru a schiţa contururile unei potențiale alianțe. O întâlnire care s-a încheiat seara cu anunțarea unui acord. Ecologiștii, les insoumis, socialiștii și comuniștii vor prezenta o singură candidatură în fiecare circumscripție electorală la alegerile legislative.

„Să facem din nou front comun”

Această unire nu este fără precedent. În 2022, partidele de stânga se prezentaseră deja sub stindardul comun al Noii Uniuni Populare Ecologice și Sociale (Nupes), care făcea posibilă trimiterea a 151 de deputați în Adunarea Națională. Cu toate acestea, din cauza dezacordurilor și invectivelor interne, alianța s-a dezintegrat și în cele din urmă a dispărut.

"Astăzi, confruntate cu posibilitatea reală ca extrema dreaptă să obțină rezultate bune la alegerile legislative, partidele care alcătuiau Nupes au decis să formeze din nou un front comun", remarcă site-ul italian "Il Post".

Repoziționări pe scena politică franceză

Rămâne de văzut acum să știi pe ce linie să te poziționezi. După alegerile europene, Partidul Socialist din Franța este cel care pare să dețină un avantaj.

Candidatul său, Raphaël Glucksmann, care s-a clasat pe locul al treilea cu aproape 14% din voturi în urma RN și Renaissance, a fost însă precaut față de alianța cu La France insoumise. Deşi nu a respins unirea, a pus condiții.

"O parte a cadrelor socialiștilor, verzilor și comuniștilor se așteaptă ca Mélenchon să facă un pas înapoi – chiar dacă el a fost cel care a făcut posibilă Nupes. Numele lui François Ruffin și Laurent Berger, fostul lider al CFDT, au fost menționate pentru a prelua conducerea noii alianțe.

Va avea probabil o dimensiune mai colectivă decât Nupes, a cărei campanie a fost dominată de Mélenchon, care a evitat declinul stângii datorită rezultatelor sale bune la alegerile prezidențiale din 2022 (unde a ajuns pe locul al treilea cu 22%), analizează ziarul madrilen "El Salto".

Stânga franceză se unește

"Nu o să refacem Nupes", a confirmat Raphaël Glucksmann, care a pledat pentru o alianță mai largă, care ar putea integra în special deputații grupului Liot (libertés, independenți, de peste mări și teritorii).

Marți, 11 iunie, partidele de stânga și-au finalizat programul comun de "ruptură" pentru "primele 100 de zile de guvernare a noului front popular". Dar, avertizează ziarul belgian "Le Soir", cu un scor cumulat care nu depășește 30% la scrutinul european, "suntem departe de reconstrucție...".

(Autor: Dorian Gallais, Courrier International; Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)