Evenimentul Zilei > Actualitate > Cu ce ar putea fi înlocuiți câinii în operațiunile de salvare
Cu ce ar putea fi înlocuiți câinii în operațiunile de salvare

Cu ce ar putea fi înlocuiți câinii în operațiunile de salvare

Un grup de oameni de știință din Japonia a realizat proiectul unui robot capabil să detecteze după miros oameni și animale care se află sub dărâmăturile unei case sau sub un strat de pământ sau de nisip, relatează ziarul nipon Yomiuri.

Prototipul acestui dispozitiv destinat operațiunilor de salvare în cazul unor catastrofe va fi dezvoltat începând de luna viitoare, obiectivul urmărit fiind ca el să poată intra în uz din anul 2020.

Autorii proiectului sunt cercetători de la Universitatea din Tokyo, de la Academia de Știință și Tehnologie din Kanagawa și de la compania de produse chimice Sumitomo Chemical.

Pornind de la capacitatea țânțarilor de a distinge chiar și un vag miros de transpirație de la oameni și animale, experții vor că creeze un mic senzor, care va fi apoi montat pe o dronă.

Țânțarii au în antene o serie de proteine speciale cu rol de detector de mirosuri, care îi ajută să-și găsească 'victimele'. Gene ale țânțarilor vor fi folosite pentru sintetizarea artificială a respectivelor proteine, care vor fi apoi încorporate într-un dispozitiv electric. Senzorul va fi astfel calibrat încât să sesizeze dacă în aer există cel puțin o parte la milion miros de transpirație.

Viitorul dispozitiv, care ar urma să devină o alternativă la utilizarea câinilor special dresați pentru acțiuni de salvare, prezintă numeroase avantaje