Cu barca pe râuri repezi

Cu barca pe râuri repezi

Raftingul este din ce în ce mai întâlnit în programul organizatorilor de teambuildinguri din România.

Raftingul - sau, mai exact, coborârea cu barca pneumatică pe ape repezi de munte - este activitatea ideală pentru cei care-şi doresc să trăiască împreună cu prietenii o aventură de neuitat. Pentru cei care nu s-au încumetat până acum să se arunce într-o astfel de aventură, nu e timpul pierdut - raftingul a devenit una dintre activităţile preferate ale organizatorilor de teambuildinguri.

În ultimii ani, cererile au crescut spectaculos, spun reprezentanţii agenţiilor de profil. „Avem multe solicitări pentru grupuri de 15-100 de persoane. Organizăm raftinguri, dar şi program combinat, cu tiroliană, ATV sau alte activităţi“, afirmă unul dintre asociaţii firmei Romanian Adventure Center. Grupurile mai mici pot apela la agenţiile de turism, cum este Ultramarin Travel, care acceptă şi patru persoane. Un weekend la rafting costă de la 50 de euro în sus de persoană. Defileul Jiului, preferatul aventurierilor

Cele mai bune râuri pentru un astfel de sport sunt Jiul, Bistriţa, Nera, Cerna, Mureşul şi Crişul Repede. Preferate sunt Bistriţa şi Jiul, datorită debitului mare pe care îl au în perioada propice raftingului (martie-noiembrie), dar şi datorită albiei destul de înguste.

Ne puteți urmări și pe Google News

Traseele pe care se poate practica raftingul sunt de mai multe dificultăţi. Pentru raftingul de agrement, râul trebuie să aibă un debit mediu, să fie stânci puţine şi căderi mici de apă.

Specialiştii spun că cel mai spectaculos traseu de rafting este cel din Defileul Jiului. Punctul de plecare este în apropierea localităţ ii Livezeni. Râul este foarte învolburat datorită zonei înguste a defileului. Diferenţa de nivel este de 255 m şi necesită un timp de coborâre între o oră şi trei ore.

Dacă echipamentul nu este inclus în pachet, amatorii de senzaţii tari trebuie să fie dotaţi cu o barcă pneumatică, un costum şi încălţăminte de neopren, vesta de salvare - mai groasă şi mai înaltă decât vestele obiş- nuite, pentru a proteja coloana vertebrală şi, nu în ultimul rând, casca de protecţie.

Profesioniştii pot alege să practice acest sport în canoe. Nu este recomandat însă pentru cei neexperimentaţi. Preţul depinde de confort

Aventurierii care nu au la dispoziţie mulţi bani pot alege să doarmă în cort. Cine are nevoie de confort trebuie să pregătească o sumă de la 110 euro la 170 de euro, care include cazarea în hoteluri de trei stele sau pensiuni de două margarete. Există şi posibilitatea de a găsi cazare individuală, în localităţile de unde se pleacă în coborâre. O noapte la o pensiune din Vatra Dornei pleacă de la 73 de lei.

Cei care vor să facă rafting în defileul Jiului se pot caza chiar în Târgu-Jiu. Aici pot alege să înnopteze la hoteluri de trei stele, unde plătesc între 200 şi 440 de lei pe noapte, sau aleg una dintre pensiunile de două sau trei margarete, care au tarife înte 119 şi 129 de lei camera pe noapte.

VALEA JIULUI. Amatorii pot practica acest sport din martie până în noiembrie