In batalia pentru putere, demnitarii au folosit: pastile, hartiute si palmieri.
Dezbaterile si votul asupra motiunii de cenzura au fost miercuri un bun prilej pentru alesii neamului sa-si dea din nou „arama pe fata”.
Pe fondul unei tensiuni la cote ridicate, alimentata de jocurile de culise dintre partide, de rezultatul final al motiunii, parlamentarii au scos la iveala comportamente dintre cele mai diverse, ostentative, demne de un veritabil balci.
Palmieri decorativi pe post de cazemata
Inainte de citirea motiunii de cenzura, femeile de serviciu de la Camera Deputatilor au plasat strategic doi palmieri, mai mult decat decorativi, care aveau sa-si dovedeasca utilitatea: plantele au obturat privirile indiscrete ale celor care au supravegheat votul.
Strategia i-a apartinut presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Ea a fost pusa in practica dupa ce liberalul a aflat ca in sala se vor afla si doi cameramani de la PSD, respectiv, PD care vor filma votul.
Urnele au fost amplasate chiar in fata prezidiului, cu o treapta mai sus decat de obicei. Si acest lucru a starnit controverse. „De 17 ani, de cand se voteaza in Parlamentul Romaniei, nu s-au pus niciodata urnele acolo”, a protestat Constantin Nita (PSD). In cele din urma, urnele au fost lasate in locul unde erau.
Ghivecele au fost mutate dintr-o parte intr-alta, pe parcursul votului, in functie de ceea ce doreau cei care supravegheau: sa se vada sau nu cum voteaza un anumit parlamentar. In final, Cristian Boureanu (PLD), rosu la fata de nervi, a indepartat definitiv plantele.
Uite bila, nu e bila
Pe parcursul votului, fiecare a fost liber sa arate sau nu ce optiune are. Unii au stat cu fata la sala de plen, altii s-au intors cu spatele; unii au tinut bilele la vedere, altii nu; unii si-au afundat mainile adanc in urne, altii au lasat bilele sa cada de sus.
Ion Iliescu a votat cu spatele la colegii de partid. Printre ei si Mircea Geoana, care urmarea in picioare desfasurarea votului secret cu bile. Gestul sau a fost aplaudat de unii parlamentari liberali. Marko Bela, Verestoy Attila, Teodor Melescanu i-au urmat exemplul. Si Adrian Nastase si-a pastrat secret votul, introducand mainile adanc in urne pentru a lasa bilele.
Liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a aratat bilele spre grupul din care facea parte Geoana, inainte de a le introduce in urne. Gesturi largi, teatrale, a facut si Victor Ponta. El a votat „pentru” motiune la vedere, zambind spre colegii de partid.
Un alt deputat PSD a scapat bilele pe jos, dupa ce le-a aruncat in urne de la distanta, pentru a arata conducerii partidului cum voteaza.
Rasu-plansu’ dupa vot
„Pe muchie de cutit”, era raspunsul dat de majoritatea parlamentarilor. O buna parte a parlamentarilor PD pareau chiar convinsi ca urnele „arata bine”. Scorul a fost insa dezamagitor.
Primul care a aflat rezultatul votului in sala de plen a fost secretarul general al PNL, Dan Motreanu, care a strigat „A picat!”, in aplauzele colegilor de partid. „Hai, zambiti, ca mai aveti de stat in opozitie”, a spus el indreptandu-se catre randurile PD si PLD.
„A picat”, spunea Gheorghe Barbu (PD), pe scari, indreptandu-se spre plen, cu vocea tremuranda. Si democratul Ioan Oltean avea ochii incetosati la iesirea din sedinta Biroului Permanent.
La final, parlamentarii din comisia insarcinata cu numararea voturilor au avut surpriza sa descopere in urne o bila neagra invelita in hartie de culoare alba si o pastila de algocalmin.
Valeriu Zgonea, secretar al Camerei Deputatilor, a catalogat aceste lucruri drept tentative de a pastra secretul asupra votului, supravegheat de liderii partidelor.
BOGDAN TEODORESCU
„Nu a fost circ, ci batalie pentru putere”
Analistul Bogdan Teodorescu sustine ca plenul parlamentului a fost in ziua motiunii un camp de lupta, in care demnitarii au folosit arsenalul de care au dispus pentru a da o noua batalie pentru putere.
„A fost de fapt o atmosfera marcata de jocurile de culise de dinainte de vot. Si, atunci, implicit, atmosfera a fost denaturata. Nu a fost neaparat circ, pentru ca circul este amuzant. Scena a fost foarte tensionata, mai degraba ca la un circ roman, cel cu gladiatori, din care unii nu ieseau in viata”, ne-a declarat Teodorescu.
El sugereaza ca nu ar trebui „minimizat” ce s-a intamplat acolo, pentru ca am asistat la o „batalie pentru putere”. „S-a consumat un episod din batalia pentru putere. Au fost oameni in sala care, pentru cateva ore, s-au visat ministri sau premieri”, a completat analistul. Asa au considerat ca trebuie sa duca aceasta batalie: au aratat bile, au ascuns bile, au lipit hartii pe bile. (Alexandra-Livia Dordea)