CSM şi-a însuşit raportul Inspecţiei Judiciare care, în urma verificărilor, a concluzionat că afirmaţiile făcute de premier au fost de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar.

Pe 2 iunie, conducerea CSM a sesizat Inspecţia Judiciară pentru verificări cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar în urma declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta privind condamnarea lui Liviu Dragnea.

"Ca urmare a afirmaţiilor domnului Victor Ponta, prim-ministru al României, emise în spaţiul public în cadrul emisiunii 'Ora de vârf', difuzate pe postul de televiziune România TV în data de 1 iunie 2015, cu începere de la ora 20,31, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată cu modificările şi completările ulterioare", preciza CSM.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, susţinea, la începutul lunii, că în partidul pe care îl conduce există o stare de nemulţumire cauzată de condamnarea lui Liviu Dragnea la un an cu suspendare în dosarul "Referendumul", decizie a justiţiei pe care social-democraţii o consideră "nedreaptă".

"Este (tensiune în PSD – n.r.), bineînţeles că este, pentru că noi am guvernat şi guvernăm şi la nivel central, guvernăm şi la nivel local. După chestia asta absolut nedreaptă cu condamnarea lui Dragnea – că am făcut referendum, de parcă l-a făcut Dragnea singur, dar l-am făcut toţi – aţi văzut ce păţesc ăia doi judecători de la Curtea de Apel care au achitat-o pe doamna Rarinca? Le-au scos stenograme, nu ştiu ce. Vă daţi seama că judecătoarele de la Dragnea dacă cumva îl achitau pe Dragnea cred că erau şi arestate acum. Au dat şi ele un an cu suspendare, dar pentru noi e un lucru nedrept, pentru că nu doar noi, ci şi PNL a fost cu noi la suspendare. Toţi am fost, mă rog, toţi cei care am luat decizia. Sigur că e o stare de nemulţumire, pentru că e o nedreptate care ni se face", spunea Ponta, la România TV.