Instanţa de judecată a hotărât la ultimul termen al şedinţei publice, care a avut loc pe data de 13 mai, să accepte o expertiză judiciară în care  expertul a demonstrat că toate tranzacţiile derulate de prin firmele Cargo Pro Cereal Company, Cargo Pro Cereal Trading si INC 1975 au fost legale. Potrivit expertizei judiciare, Cristian Popa nu a efectuat nimic ilegal, potrivit flux24.ro

 „In urma studiului documentelor aflate la dosarul cauzei si a celor puse la dispozitie de parte, in concordanta cu legislatia aplicabila si jurisprudenta relevanta, in baza rationamentului profesional efectuat, expertul isi exprima opinia ca in cauza nu exista un prejudiciu penal produs de societatile Cargo Pro Cereal Company, Cargo Pro Cereal Trading si INC 1975, in urma inregistrarii in contabilitate a documentelor de achizitie de la cei 11 furnizori incriminati”, precizează expertul judiciar.

Potrivit rechizitoriului, Cristian Popa este acuzat că a eludat statul prin neplata la bugetul de stat a TVA-ului operaţiunilor de vânzare- cumpărare a cerealelor şi a plantelor  tehnice.

 „Prin aceasta conduita infractionala, inculpatii au cauzat bugetului de stat un prejudiciu in cuantum de 11.148.220,84 lei (respectiv echivalentul sumei de aproximativ 2.500.000 euro)”, precizau procurorii.

„Consideram ca in cauza exista un interes personal al procurorului Adrian Golban, intrucat subsemnatul am calitatea de martor (pretins mituitor) intr-un dosar in care acesta este cercetat pentru infractiunea de luare de mita, lucrare penala aflata in lucru la structura centrala a DNA. Ancheta ma vizeaza in mod exclusiv, intrucat si alti traderi de cereale au efectuat achizitii de la aceleasi firme „fantoma”, dar doar subsemnatului i se reproseaza acest aspect.Acest fapt ne indreptateste sa consideram ca este vorba despre o actiune concertata, menita a ma inlatura de pe piata. In sensul acestei idei este de luat in considerare ca sesizarea penala a fost formulata de Garda Financiara, prin comisarul Pavel Roman, in contextul in care am refuzat sa-i dau bani cu titlu de mita prin intermediul prietenului sau, Staicu Vasile, fostul sef al SIIPI – Sectia Timis“, se menţionează în documentele DNA